Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tien feiten over de bekerfinale tussen FC Twente en PSV

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
19 april 2023, 9:00

FC Twente-talent Wieke Kaptein in duel met Janou Levels van PSV tijdens de ontmoeting vorig jaar. - Foto: KNVB Media

FC Twente en PSV strijden op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag, 16.00 uur) tegen elkaar in de finale van de TOTO KNVB Beker. Hieronder vind je tien feiten waardoor je optimaal bent voorbereid op deze wedstrijd.

  • FC Twente speelt zijn vierde bekerfinale. Twee keer pakte de ploeg de volle winst. In 2008 versloegen de Tukkers FC Utrecht met 3-1. In 2015 was FC Twente met 3-2 te sterk voor Ajax. In 2013 verloor de club de bekerfinale na strafschoppen tegen ADO Den Haag.
     
  • PSV stond de afgelopen twee jaar ook in de finale van de TOTO KNVB Beker. In 2021 wonnen de Eindhovenaren met 1-0 van ADO Den Haag. Vorig jaar was Ajax met 2-1 te sterk. PSV verloor daarvoor al drie keer de eindstrijd. In 2014, 2017 en 2018 moest de ploeg de winst in de finale aan Ajax laten.

 

De finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen in 2022.

 

  • In de achtste finale stroomde FC Twente dit seizoen in. De ploeg kreeg direct Ajax op bezoek. De Tukkers waren met 2-1 te sterk dankzij goals van Fenna Kalma en Renate Jansen. Roos van der Veen deed in de slotminuut iets terug voor de gasten.
     
  • In de kwartfinale had de regerend landskampioen enorm veel moeite met Fortuna Sittard. Tessa Wullaert had in Enschede de Limburgers op voorsprong gezet. Pas in de laatste vijf minuten boog de thuisploeg de score om dankzij goals van Fenna Kalma en Bente Jansen: 1-2. FC Twente versloeg in de halve finale de beloften van PSV met 0-2. Kim Everaerts en Marit Auée maakten de goals.
     
  • PSV is flink op schot in de TOTO KNVB Beker. In de achtste finale rekende de ploeg met maar liefst 1-4 af met Feyenoord. Daarna was het team met 5-0 te sterk voor Excelsior. Vervolgens moest in de halve finale ook ADO Den Haag er met 1-4 aan geloven.

PSV en FC Twente plaatsen zich voor de finale van de TOTO KNVB Beker PSV en FC Twente plaatsen zich voor de finale van de TOTO KNVB Beker Lees het artikel over de halve finale.

  • Zera Hulswit, Chimera Ripa en Laura Strik zijn namens PSV de enige speelsters die twee keer scoorden in het bekertoernooi. Liz Rijsbergen van ADO Den Haag lijkt de topscorerstitel bijna niet meer te ontgaan. Zij staat op vijf goals.
     
  • Fenna Kalma van FC Twente maakte vooralsnog slechts één bekerdoelpunt. De spits is de topscorer van de Pure Energie Eredivisie vrouwen met maar liefst 29 goals in zeventien wedstrijden.

Fenna Kalma is op schot dit seizoen voor FC Twente.

  • Op basis van de competitie is FC Twente de grote favoriet. De ploeg van coach Joran Pot won zestien van zijn zeventien wedstrijden in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Alleen Fortuna Sittard bezorgde FC Twente vooralsnog een nederlaag. PSV bezet de vijfde plaats in de stand. Na zeventien wedstrijden heeft het team 26 punten.
     
  • FC Twente won beide ontmoetingen met PSV dit seizoen. Op 21 oktober zegevierde de ploeg met 3-1 in Enschede. Op 31 januari werd het in Eindhoven 0-3.
     
  •  De finale van de TOTO KNVB Beker vindt plaats op donderdag 18 mei in het stadion van ADO Den Haag. De aftrap is om 16.00 uur. De loting wees eerder al uit dat FC Twente, als winnaar van de tweede halve finale, op papier de thuisploeg is. Hierdoor speelt de club uit Enschede in het thuisshirt.

Kaartverkoop

De kaartverkoop begint op donderdag 20 april. Tickets voor de TOTO KNVB Bekerfinale Vrouwen zijn te koop vanaf 10 euro. Ga je met een groep (vanaf tien personen) naar de finale? Dan ontvang je 15 procent korting op de ticketprijs. Tickets zijn te koop via de officiële KNVB Ticketshop.

KNVB Ticketshop KNVB Ticketshop Klik hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen