Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax wint voor zesde keer TOTO KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
21 mei 2024, 16:00

Ajax was in de finale in Tilburg met 3-1 te sterk voor Fortuna Sittard. - Foto: KNVB Media

Ajax heeft voor de zesde keer in de historie de TOTO KNVB Beker veroverd. De Amsterdamse vrouwen waren op Tweede Pinksterdag met 3-1 te sterk voor Fortuna Sittard. De finale werd gespeeld in het Koning Willem II Stadion in Tilburg.

Ajax hield met het winnen van de beker een tastbare prijs over een memorabel seizoen. De formatie van vertrekkend coach Suzan Bakker schreef met name op het Europese podium geschiedenis door de kwartfinale te halen. In eigen land bleef een hoofdprijs (Supercup, landstitel, Eredivisie Cup) tot maandag uit. Ook Fortuna Sittard was enorm gretig om het seizoen met zilverwerk te bekronen. Voor de ploeg van - eveneens - afzwaaiend coach Roger Reijners zou het de eerste prijs betekenen.

Spitse en Leuchter afwezig

Ajax begon als favoriet aan de bekerfinale en vertaalde die ambities ondanks de afwezigheid van de geblesseerde internationals Spitse en Leuchter ook naar het veld. De ploeg trok het initiatief naar zich toe en kreeg een aantal kansen. Tiny Hoekstra leek in de 26e minuut voor de openingstreffer te zorgen, maar haar goal werd na bevestiging van de VAR geannuleerd. Aangever Chasity Grant stond namelijk buitenspel. Aan de overzijde was de grootste kans voor María Ólafsdóttir Grós. Zij kwam in kansrijke positie net een teen tekort.

De goals zouden pas na rust vallen. Al was daar wel opnieuw een beslissing van de VAR - die voor het eerst werd ingezet bij een clubwedstrijd in het Nederlandse vrouwenvoetbal - voor nodig. Tot ontsteltenis van heel Fortuna ging de bal op de stip. Myrthe Morrees zou de bal op haar arm hebben gekregen. Vanaf elf meter schoot Nadine Noordam in de 54e minuut raak: 1-0. Ajax drukte door en zag Rosa van Gool vier minuten later de score verdubbelen: 2-0.

Bente Jansen viert de 3-1.

Invaller Jansen beslist finale

Een comfortabele voorsprong, zo leek het. Totdat Féli Delacauw in de 65e minuut vanaf een meter of 20 besloot uit te halen en keeper Roos van Eijk kansloos liet: 1-2. Vijf minuten later was Hildur Antonsdóttir heel dicht bij de 2-2, maar haar kopbal ging net naast. Zo werd het een spannend slot van de finale voor de ruim 5.500 toeschouwers in Tilburg. Beide ploegen kregen hun kansen. Het was Ajax dat er nog een wist te verzilveren en zo de beslissing forceerde. Via invaller Bente Jansen die in de 85e minuut de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied vrij kapte en richting de hoek krulde: 3-1. 

"Dit is de bekroning van een fantastisch seizoen", zei Ajax-coach Suzanne Bakker. "Na zo'n mooi avontuur in de Champions League hebben we in de competitie te veel punten laten liggen. Maar wij willen prijzen winnen. En deze is binnen." 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen