Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Finale Ajax - Fortuna Sittard: wie wint de TOTO KNVB Beker?

KNVB Media
KNVB Media
17 mei 2024, 18:00

Suzanne Bakker, Nadine Noordam, Tessa Wullaert en Roger Reijners met de trofee waar het maandag om draait. - Foto: KNVB Media

Ajax en Fortuna Sittard spelen maandag op een mooie Pinksterdag de finale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. De aftrap in het Koning Willem II stadion in Tilburg is om 14.30 uur. Voor beide ploegen is de Zilveren Dennenappel de laatste kans op een prijs dit seizoen. Het is bovendien een duel dat in het teken staat van afscheid nemen.

Ajax - Fortuna Sittard is een wedstrijd tussen de nummers twee en vier van de Azerion Vrouwen Eredivisie in het afgelopen seizoen. Ajax maakte een glorieuze zegetocht door Europa die pas eindigde op Stamford Bridge tegen Chelsea in de kwartfinale van de Champions League. "Het was een fantastisch avontuur", zegt coach Suzanne Bakker die maandag voor het laatst op de bank zit bij Ajax.

— Suzanne Bakker en Roger Reijners.

 

Gebrand

Door dat avontuur werden op cruciale momenten punten werden op cruciale punten verspeeld in de competitie. Bakker: "Het kampioenschap is helaas niet gelukt op twee punten en ook in de Eredivisie Cup zijn we uitgeschakeld (Ajax verloor woensdag van PSV, red.). We zijn daarom gebrand om deze prijs te pakken.”

De coach heeft wel wat zorgen over de fitheid van de selectie. Onder andere aanvoerder Sherida Spitse, die in het Eredivisie Cup-duel tegen PSV uitviel, is een vraagteken. "De komende dagen duidelijk worden of zij erbij zullen zijn. Het is echt dag voor dag bekijken. Tuurlijk hebben we het liefst snel duidelijkheid, maar we moeten ermee dealen. We houden rekening met alle scenario’s.”

— Sherida Spitse kan een schot van Tessa Wullaeert niet voorkomen.

Afsluiten met een prijs

Fortuna Sittard wilde in het tweede jaar sinds de start van het vrouwenelftal de aanval openen op de top twee, maar kende na de winterstop een enorme inzinking. Uiteindelijk richtte de ploeg van Roger Reijners zich toch weer op en bereikte de vierde plaats en de bekerfinale. Fortuna Sittard zal de ambities voor volgend seizoen moeten bijstellen omdat een belangrijke sponsor stopt. Reijners: "We weten dat dit team uit elkaar gaat vallen. De bekerwinst zou dus een mooie manier zijn om deze periode af te sluiten."

Fortuna Sittard kende een slechte generale voor de eindstrijd. FC Twente was woensdag met 3-0 te sterk in de halve finale van de Eredivisie Cup. Reijners zag de nederlaag vooral als een goede les. "Er waren een aantal momenten waarin Twente wel toesloeg en wij niet. We konden echt 1-1 maken. Daar halen we onze lessen uit. Ajax en FC Twente zijn de topploegen in de competitie, dus het was fijn om deze wedstrijd te spelen."

— Nadine Noordam: 'We hebben mooie ervaringen op kunnen doen dit jaar, maar maandag moeten we onszelf nog wel belonen.'

Ervaringsdeskundige

Voor de meeste spelers van Fortuna Sittard wordt dit hun eerste finale. Zij kunnen te rade gaan bij aanvoerder Tessa Wullaert. De topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie won de beker al in België, Engeland en Duitsland. "We praten er wel over wat het inhoudt op een finale te spelen”, zegt Wullaert, die aangeeft dat de wedstrijd enorm leeft bij de selectie. "We zijn al een aantal wedstrijden opzoek hoe we de finale gaan aanpakken. Richting maandag zullen er geen vragen meer zijn."

Ajax heeft meer ervaring met het spelen van beslissende wedstrijden. Geen club won de TOTO KNVB Beker vaker dan Ajax: vijf keer. "De ervaringen uit de Champions League zullen hier ook zeker bij helpen", zegt vice-aanvoerder Nadine Noordam die Sherida Spitse op de persconferentie verving. "Vooral in de Champions League periode zaten er veel supporters op de tribune, dus we weten hoe we met die druk moeten omgaan.”

Ondanks het mooie avontuur in de Champions League heeft Ajax dit seizoen nog geen prijs gewonnen. En dat knaagt. Noordam: "Dit is inderdaad onze laatste kans, dus we zijn erop gebrand om er maandag te staan. We hebben mooie ervaringen op kunnen doen dit jaar, maar maandag moeten we onszelf nog wel belonen."

RondeAjaxFortuna Sittard
Achtste finalesEindhoven - Ajax 0-9PEC Zwolle - Fortuna Sittard 1-2
KwartfinaleAjax - Jong Ajax 1-5Fortuna Sittard - FC Utrecht 4-0
Halve finaleAjax - Feyenoord 2-1 nv.Excelsior - Fortuna Sittard 0-5
FinaleAjaxFortuna Sittard

Tickets Tickets In de KNVB Ticketshop kun je kaarten voor de bekerfinale bestellen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen