1901: HBS wint Holdert Beker na afgewezen protest van RAP

31 januari 2018, 16:00

Ondanks protesten van RAP won HBS in 1901 de Holdertbeker. - Foto: NVB Jaarboekje 1901/'02

De winnaar van de Holdertbeker in 1901 gaat pas ruim twee weken na de finale tussen HBS en RAP, de boeken in. Een protest van beide clubs vanwege een doelpunt van de tegenstander is de reden. Uiteindelijk worden beide treffers goedgekeurd en gaat de winst met 4-3 naar HBS.

Op het terrein van HFC in Haarlem ziet het op 29 april 1901 zwart van de mensen. De derde finale om de Holdertbeker tussen HBS en RAP leeft enorm. Het aanwezige publiek wordt door de beide teams vanaf de eerste minuut verwend. “Volgens velen was de strijd veel belangrijker en mooier dan een der internationale wedstrijden in Den Haag”, meldt het Algemeen Dagblad.

Aangeslagen

HBS schiet uit de startblokken en gaat direct op zoek naar de openingstreffer. Dit lukt uiteindelijk via Bekker, die profiteert van ‘het onvergeeflijk talmen der RAP-verdediging’. De Amsterdammers zijn even aangeslagen, maar komen steeds beter in de wedstrijd. Via een prachtig schot van Kampschreur is het even later alweer gelijk.

Na rust heeft RAP het initiatief. Het komt op 2-1 door een misser van de doelman van HBS (doelpunt Hartoch) en krijgt vervolgens twee enorme kansen op de 3-1. Deze blijven echter onbenut waardoor de Hagenaar gelijk kunnen maken door een doelpunt van opnieuw Bekker. Via Glaser (RAP) en Meijer (HBS) wordt het uiteindelijk 3-3.

Omstreden doelpunt

Tien minuten voor tijd valt de 4-3 van HBS via Lagerwey. Het is een doelpunt dat veel stof doet opwaaien. Na het laatste fluitsignaal dienen de Amsterdammers een officieel protest in, omdat bij de goal hands gemaakt zou zijn. HBS reageert daarop door het tweede doelpunt van RAP aan te vechten, waarbij volgens zeggen de Haagse doelman het slachtoffer was van ‘ongeoorloofd inloopen’.

Volgens de bondsbepalingen moet in dit geval nog twee keer een kwartier worden doorgespeeld. Doelpunten blijven hierin uit, waardoor er na afloop geen winnaar aangewezen kan worden. Ruim twee weken later komt de ‘uitspraak der scheidsrechters’. De protesten worden afgewezen. Beide doelpunten tellen mee. HBS wint voor de eerste keer de Holdertbeker.

Statistieken

HBS – RAP 4-3 (1-1). Bekker 1-0, Kampschreur 1-1, Hartoch 1-2, Bekker 2-2, Glaser 2-3, Meijer 3-3, Lagerwey 3-4.