Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

2014: PEC Zwolle vernedert Ajax

KNVB Media
KNVB Media
14 maart 2018, 17:00

De spelers van PEC Zwolle vieren hun feestje in de kleedkamer - Foto: KNVB Media

In 2014 gaat de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle. Als de Amsterdammers al na drie minuten op voorsprong komen via een geweldige afstandsknal van Ricardo van Rhijn, dreigt het een saaie finale te worden met een voorspelbare winnaar. Dat loopt echter helemaal anders.

Kort na de openingstreffer van Van Rhijn – hij schiet de bal op weergaloze wijze van een meter of 25 via de onderkant van de lat achter Diederik Boer -  komt het duel een half uur stil te liggen. Ajax-supporters gooien in hun vreugde om de treffer vuurwerk op het veld en scheidsrechter Bas Nijhuis ziet zich genoodzaakt de twee teams richting de kleedkamer te sturen. Wanneer die zich een minuut of dertig later weer op het veld begeven, is ineens alles anders.

Verlost van de zenuwen

PEC lijkt de zenuwen door het tumult van zich af te hebben geworpen en buigt de 1-0 achterstand binnen mum van tijd om in een 2-1 voorsprong, via twee goals van Ryan Thomas, die vooral meer bij de les blijkt dan de Ajax-defensie. Nog voor de pauze wordt het allemaal nog mooier voor de equipe van trainer Ron Jans. Door twee treffers van Guyon Fernandez lopen de Zwollenaren uit naar een 4-1 voorsprong nog voor het rustsignaal heeft geklonken.

Mochten de Amsterdammers nog enige illusie hebben gehad in een goede afloop, dan wordt die hoop al snel na de pauze de kop ingedrukt. Bram van Polen maakt van dichtbij de 5-1 en die klap komt Ajax niet meer boven. De Amsterdammers mogen zelfs blij zijn dat het bij die eindstand blijft.

Huldiging in de grachten

Een dag later, op Tweede Paasdag, wordt PEC gehuldigd in Zwolle. Tienduizenden mensen juichen de bekerwinnaar toe, wanneer die door de grachten van de Overijsselse hoofdstad vaart. Zwolle kan zijn geluk niet op en dat is geen wonder. Het is de eerste prijs in de dan 104-jarige clubhistorie.

Statistieken

PEC Zwolle - Ajax 5-1 (4-1). 3. Van Rhijn 0-1, 7. Thomas 1-1, 11. Thomas 2-1, 20. Fernandez 3-1, 33. Fernandez 4-1, 50. Van Polen 5-1.

PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Van der Werff, Broerse (71. Lachman), Van Hintum, Saymak (64. Narsingh), Mokotjo, Drost, Klich, Thomas, Fernandez (83. Gravenbeek).

Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Moisander (54. Poulsen), Denswil, Boilesen, Klaassen, Blind, Serero, Schöne (54. Kishna), Bojan (54. De Sa), Sigthorsson.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen