Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

2018: Feyenoord wint 100e TOTO KNVB Bekerfinale

KNVB Media
KNVB Media
13 augustus 2018, 16:15
10:45

De gouden TOTO KNVB Beker is voor Feyenoord. - Foto: KNVB Media

Feyenoord heeft de 100ste finale van de TOTO KNVB Beker gewonnen. De Rotterdammers waren in De Kuip met 0-3 te sterk voor AZ, dat voor de tweede keer op rij onderuit ging in de finale.

De TOTO KNVB Bekerfinale, editie 100. Eén die bol stond van het sentiment. De TOTO KNVB Beker die John de Wolf aan aanvoerder Karim El Ahmadi uitreikte, was eenmalig van goud, net als de tossmunt van scheidsrechter Bjorn Kuipers en de aanvoerdersbanden van El Ahmadi en Ron Vlaar. Als ballenjongens in De Kuip fungeerden jeugdleden van HVV en RAP, de clubs die in 1899 in de eerste eindstrijd tegenover elkaar stonden.

Jørgensen opent score

AZ oogstte de afgelopen maanden veel lof. Door de prestaties, maar vooral door de manier waarop de overwinningen werden bewerkstelligd: met aantrekkelijk voetbal. Alleen tegen de traditionele top 3 – Ajax, PSV en Feyenoord – wilde het maar niet lukken. Met die frustratie moest nu maar eens afgerekend worden, zo was de gedachte in Alkmaar. Daarnaast had AZ nog iets goed te maken, aangezien de finale van vorig jaar verloren ging tegen Vitesse (0-2).  Feyenoord kende als uittredend kampioen een teleurstellend seizoen, maar wist dat winst van de TOTO KNVB Beker in één klap veel zou goedmaken.

Als bezoekers in eigen stadion – AZ was de thuisspelende ploeg – kreeg Feyenoord in de eerste helft de meeste kansen. Zeker na de 1-0 van de oplettende Nicolai Jørgensen waren de Rotterdammers met schoten van afstand een paar keer dicht bij nieuw succes. AZ had moeite om het Feyenoord aanvallend écht moeilijk te maken. Spits Wout Weghorst kwam amper in het spel voor en ook de individuele klasse van Alireza Jahanbakhsh werd door Feyenoord beteugeld. 

Robin van Persie scoorde met een mooie stift de 0-2. Foto: KNVB Media 

Van Persie tovert

Robin van Persie zorgde in de 57e minuut voor de mooiste aanval van de avond. Hij zette een korte combinatie op met Kevin Diks en stifte de bal met zijn rechterbeen langs Marco Bizot. Hij bracht hiermee de Feyenoord-aanhang in extase en Feyenoord bijzonder dicht bij de dertiende bekerwinst. Tien minuten later zat zijn werk erop. Met een staande ovatie verliet hij het veld.

AZ-coach John van den Brom bracht in de tweede helft drie aanvallende wissels binnen de lijnen, maar verder dan een scrimmage op de doellijn en een kans voor Weghorst kwamen de Alkmaarders niet. Sterker, in de blessuretijd maakte Jens Toornstra nog de 0-3. Voor Feyenoord betekende de bekerwinst de tweede in drie jaar, voor AZ de tweede nederlaag in een finale op rij.

Statistieken

AZ - Feyenoord 0-3 (0-1). 28. Jørgensen 0-1, 57. Van Persie 0-2, 90+2. Toornstra 0-3.

AZ: Bizot, Svensson, Vlaar, Wuytens (78. Bel Hassani), Van Rhijn (58. Seuntjens), Ouwejan, Midtsjø (66. Idrissi), T. Koopmeiners, Til, Jahanbakhsh, Weghorst.

Feyenoord: Jones, Diks, Van Beek, Van der Heijden, Haps, El Ahmadi, Vilhena, Toornstra, Berghuis (90+2. Botteghin), Jørgensen, Van Persie (67. Boëtius).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen