KNVB Media
KNVB Media
12 maart 2018, 16:00

Geen titel, maar wel de KNVB Beker voor Ajax. - Foto: KNVB Media

De pijn is nog vers. Een week eerder liep zowel AZ als Ajax de titel mis. De bekerfinale gaat één van de ‘verliezers’ van de Eredivisie alsnog een prijs opleveren.

Het is een wedstrijd die bol staat van strijd en felle duels. Gabri gaat daarin na negentig minuten te ver. De Ajax-middenvelder slaat Demy de Zeeuw op zijn achterhoofd en kan met rood vertrekken.

De stand is op dat moment 1-1. Moussa Dembélé heeft de ploeg van Louis van Gaal al na vier minuten na een knappe individuele actie op voorsprong geschoten. Even later lijkt het zelfs 2-0 te worden, maar scheidsrechter Dick van Egmond keurt de treffer van Ryan Donk af vanwege hands. Na rust komt Ajax weer op gelijke hoogte. Wesley Sneijder bedient Klaas Jan Huntelaar, die vervolgens hard raak schiet.

Ajax houdt stand

Met tien man hebben de Amsterdammers het flink lastig. Julian Jenner schiet voor open doel over en Shota Arveladze kopt diep in de verlenging op de lat. De ploeg van Henk ten Cate houdt echter stand en bereikt de strafschoppenserie.

Edgar Davids schiet de winnende strafschop binnen: Ajax pakt de KNVB Beker.

Veerien penalties lang schiet iedereen raak, Ryan Donk is de eerste die mist: Maarten Stekelenburg reageert alert en keert de inzet. De ervaren Edgar Davids schiet uiteindelijk de beslissende penalty binnen. De Amsterdammers vieren feest. AZ blijft, net als een week eerder, met lege handen achter.

Statistieken

AZ – Ajax 1-1 (1-0). 4. Dembélé 1-0, 51. Huntelaar 1-1.  Ajax wint na strafschoppen 7-8.

AZ: Sinouh, Steinsson, Jaliens, Donk, De Cler, Jenner, De Zeeuw (102. Molhoek), Cziommer (71. Koevermans), Martens (65. Boukhari), Dembélé, Arveladze.

Ajax: Stekelenburg, Ogararu, Stam, Vermaelen, Emanuelson (76. De Mul), Gabri, Heitinga, Sneijder (87. Pérez), Davids, Huntelaar, Babel (120. Lindenbergh)