Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1962: Sparta verslaat taai DHC

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2018, 17:00

De finale gaat in 1962 tussen Sparta en DHC. - Foto: KNVB Media

De KNVB Bekerfinale in 1962 gaat tussen Sparta en DHC. Vooral de naam van DHC in die finale is een verrassende. Het is voor het eerst in de clubgeschiedenis dat de eindstrijd wordt bereikt door de Delftenaren. Voor Sparta is dat anders. Vier jaar eerder wonnen de Rotterdammers het bekertoernooi nog, door in de finale Volendam in een spektakelstuk met 4-3 te verslaan.

Zo spectaculair als het duel in 1958 was, wordt het dit keer niet. Dat Sparta in de finale terecht is gekomen, had daarnaast nog wel wat voeten in de aarde. Na zeges op Excelsior en Volendam op het Kasteel, staat het in de kwartfinale tegen Eerste divisionist ‘t Gooi op de rand van uitschakeling. Pas in de blessuretijd en in de verlenging weet Cor Adelaar met twee goals het tij te keren en bereikt Sparta alsnog de volgende ronde.

DHC de underdog

De halve finale levert heel wat minder problemen op. Eerste divisionist Wageningen blijkt niet bestand tegen de Rotterdamse overmacht; 7-1. De finale is bereikt. In die finale wacht opnieuw een club uit een lagere competitie: DHC. De club uit Delft mag dan ontegenzeggelijk de underdog zijn, in de halve finale was dat niet anders en wist het wél PSV uit te schakelen. Een doelpunt van Chiel Janssen in de verlenging bleek voldoende voor een plaats in de finale.

Een verlenging is ook in die finale nodig om een winnaar aan te wijzen. In een door de regen geteisterde eindstrijd staat de teller na negentig minuten nog steeds op 0-0. De verlenging is nauwelijks begonnen of de beslissing valt alsnog. Een knal van DHC’er Dorjee spat uiteen op het houtwerk, waarna Sparta razendsnel toeslaat in de omschakeling. Piet van Miert is er als de kippen bij wanneer DHC-goalie Lagarde in de fout gaat en de spits frommelt de bal over de doellijn. Het duel is direct beslist. Sparta wint voor de tweede keer in zijn historie de KNVB Beker.

Statistieken

Sparta – DHC 1-0 n.v. (0-0). 93. Van Miert 1-0.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen