Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

1950: Het publiek én PSV zijn de grote winnaar

KNVB Media
KNVB Media
19 februari 2018, 13:00

De finale gaat in 1950 tussen PSV en Haarlem. - Foto: KNVB Media

Het is genieten geblazen op 24 juni 1950 wanneer PSV en Haarlem in het Feyenoord-stadion tegenover elkaar staan in de finale van de KNVB Beker. Haarlem won de beker al twee keer eerder in de clubhistorie, in 1902 en 1912, PSV lukte dat nog nooit. Daar hopen de Eindhovenaren in Rotterdam verandering in te brengen.

De wedstrijd is het aankijken meer dan waard, mede dankzij een spectaculair scoreverloop. “Het publiek dat de eindstrijd om de KNVB-beker in het Feyenoord Stadion gezien heeft, is zeer voldaan naar huis gegaan, want het is getuige geweest van een wedstrijd, zo mooi, zo spannend en zo sportief van beide kanten gespeeld, als men slechts zelden meemaakt”, schrijft Sportkroniek.

Fraaie goals

In de 24e minuut wordt de score geopend door een fraaie poging van Kick Smit, maar kort daarna trekt PSV’er Jan Bijen met een even zo fraaie knal de stand weer gelijk. Een knappe solo van Piet Fransen zorgt voor een 2-1 voorsprong voor de Noord-Brabanders als de ploegen de kleedkamers opzoeken. Na de pauze is Haarlem sterker en komt het via doelpunten van Louis Pastoor en Wim Roozen op een 2-3 voorsprong, maar het is Fransen die met zijn tweede treffer voor de gelijkmaker zorgt.

Het wordt verlengen en mag daarin niet gescoord worden, dan volgt een replay. Na de gelijk geëindigde finales van 1948 en 1949 is namelijk besloten dat de finale niet langer met strafschoppen beslist mag worden. Zover komt het niet. Een doelpunt van Bijen in de tweede helft van de verlenging blijkt genoeg voor de eerste bekerzege van PSV.

Ware propaganda

Het was een ware propaganda voor onze voetbalsport, zo concludeert Sportkroniek na afloop van het spektakelstuk. “Een werkelijke stimulans voor het behoud van de bekerwedstrijden die in Holland wel niet de belangstelling hebben zoals b.v. in Engeland, maar die een studie waard zijn om te komen tot grotere belangstelling voor deze Hollandse Cupwedstrijden.” 

Evenwel zal het de laatste wedstrijd in het bekertoernooi blijken te zijn in jaren. Door de tegenvallende toeschouwersaantallen besluit de KNVB het bekertoernooi af te schaffen. Pas in 1956-’57 komt daar weer verandering in, wanneer Fortuna’54 PSV aflost als bekerhouder.

Statistieken

PSV – Haarlem 4-3 (n.v.) 2-1. 24. Smit 0-1, 30. Bijen 1-1, 43. Fransen 2-1, 70. Pastoor 2-2, 73. Roozen 2-3, 83. Fransen 3-3, 100. Bijen 4-3.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen