1949: Quick Nijmegen de gelukkigste vanaf elf meter

19 februari 2018, 11:00

De finale gaat in 1949 tussen Quick Nijmegen en SC Helmondia. - Foto: KNVB Media

Quick Nijmegen en SC Helmondia staan op 11 juni 1949 in Eindhoven tegenover elkaar voor de finale van de KNVB Beker. Het wordt een prachtig duel met vele kansen over en weer. Toch blijven de ploegen, ook na verlenging, steken op 1-1. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.

De score van 1-1 staat al binnen een kwartier op het scorebord. Linksbuiten Piet Schipperheijn schiet na elf minuten de 1-0 binnen na een scrimmage. Twee minuten later is het alweer gelijk na een corner. Nicholson is de doelpuntenmaker.

Katachtige reddingen

Na de doelpunten regent het kansen waarbij vooral Quick Nijmegen dicht bij een tweede doelpunt is. Doelman Van de Reek, die bij de 1-0 niet vrijuit ging, maakt zijn fout helemaal goed en houdt zijn ploeg met enkele katachtige reddingen op de been.

Op het moment dat de speaker omroept dat strafschoppen de beslissing moeten brengen, krijgt Helmondia nog een enorme kans. De rechtsbinnen van de Brabanders schiet echter voor open doel naast en bezorgt de vele meegereisde fans koude rillingen. Het blijkt een dure misser.

Vlaggen en toeters

In een serie van drie penalty’s is Quick Nijmegen het gelukkigst. Namens Helmondia missen Ad Maas en Frans Slegers. Schipperheijn mist voor Quick Nijmegen. Van Es schiet uiteindelijk de beslissende derde strafschop van Quick Nijmegen raak. De fans uit Gelderland kunnen hun geluk niet op en bestormen met vlaggen en toeters het veld. Op de schouders van de supporters vieren de spelers van Quick Nijmegen groot feest.

Ook Herman Gerrits viert feest. In de kleedkamer merkt hij pas hoeveel pijn hij heeft aan zijn enkel. Hij blijkt deze tijdens de wedstrijd al gebroken te hebben. Het was hem door de spanning en bijbehorende adrenaline even ontgaan.

Statistieken

Quick Nijmegen – Helmondia 1-1 n.v. (1-1). 11. Schipperheijn 0-1, 13. Nicholson 1-1. Quick Nijmegen wint na strafschoppen 2-1.