Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

TOTO KNVB Beker Vrouwen Finale: ADO Den Haag - PSV

KNVB Media
KNVB Media
4 juni 2021, 13:15

ADO Den Haag en PSV spelen bij de vrouwen om de zilveren dennenappel. - Foto: KNVB Media

Het is de laatste finale van het seizoen; de strijd om de TOTO KNVB Beker bij de vrouwen tussen ADO Den Haag en PSV. PSV won de beker nog nooit. Voor ADO Den Haag kan het de vierde keer worden. De aftrap is zaterdag 5 juni om 20.00 in het Yanmar Stadion in Almere. Een kraker om naar uit te kijken, al is het maar omdat er publiek aanwezig mag zijn.

Kan je in een bekerfinale spreken van een favoriet? Eigenlijk niet, daarin schuilt de schoonheid van bekervoetbal. Toch is het gat tussen PSV en ADO Den Haag groot in de competitie. PSV kwam een punt tekort voor de landstitel. ADO Den Haag eindigde op 17 punten van de Eindhovense ploeg op de vierde plaats. PSV zal moed putten uit de laatste onderlinge confrontatie waarin het met 6-2 over ADO Den Haag heen denderde. Topscorer Joëlle Smits scoorde drie keer. Zij is de blikvanger bij PSV samen met de pas 17-jarige creatieve middenvelder Esmee Brugts.

— De pas 17-jarige Esmee Brugts is het creatieve brein op het middenveld bij PSV. 

Halve finales

Het zegt allemaal niks. In bekervoetbal is de verrassing nooit ver weg. En ADO heeft dit seizoen al bewezen te kunnen stunten. Landskampioen FC Twente had in de play-offs de grootste moeite met de vechtmachine van Sjaak Polak. Een gelijkspel en een moeizame 1-0 in de kampioenswedstrijd met een goal vlak voor tijd. En in Den Haag zullen de herinneringen vooral terug gaan naar de zinderende halve finale waarin ADO Den Haag in Enschede een 2-1 achterstand omboog in een 3-2 zege, mede door een wereldgoal van Nikki IJzerman.

Voor PSV was Ajax de laatste horde op weg naar de finale. In Eindhoven stond na tien minuten de 1-0 al op het scorebord. Ajax kon daarna geen bres meer vinden in de hechte PSV-defensie. 

Route naar de finale

RondeADO Den HaagPSV
KwartfinaleExcelsior Barendrecht - ADO Den Haag 0-4PSV - PEC Zwolle 3-0 
Halve finaleFC Twente - ADO Den Haag 2-3PSV - Ajax 1-0

— ADO Den Haag schakelde in de halve finale landskampioen FC Twente uit.

Generale

In de jacht op de eerste beker in de clubhistorie kende PSV een goede generale. Landskampioen FC Twente werd met 2-1 verslagen, waardoor PSV zich als nummer twee van de PURE Energie Eredivisie Vrouwen plaatste voor de voorronde van de Champions League. 

ADO Den Haag speelde een zeer vreemde wedstrijd tegen Ajax. Een kwartier voor tijd stond de ploeg nog 2-0 voor, maar daarna kaapte de Amsterdammers het Haagse kwartiertje: eindstand 3-5!

Team Shukrula

Het duel om de zilveren dennenappel staat onder leiding van Shona Shukrula en haar team. Franca Overtoom en Nicolet Bakker assisteren Shukrula langs de zijlijn. Julia van Es is de vierde official.

— Shono Shukrula leidt de TOTO KNVB Bekerfinale bij de vrouwen.

Publiek toegestaan

Achthonderd toeschouwers mogen een plekje zoeken in het Almere-stadion. Eerlijk verdeeld over beide clubs. Dat maakt de bekerfinale op voorhand misschien al wel de mooiste wedstrijd van het seizoen. 

Voor wie er niet bij kan zijn. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 1. ADO Den Haag - PSV begint zaterdag 5 juni om 20.00 uur en wordt gespeeld in het Yanmar Stadion in Almere.

Winnaars

Het toernooi om KNVB Beker wordt bij de vrouwen sinds 1981 gespeeld. In dat debuutjaar veroverde HSV Celeritas als eerste de bokaal, Ajax is de huidige bekerhouder. Met vier bekerwinsten zijn Ajax, Fortuna Wormerveer en Saestum recordhouder. Bij winst voegt ADO Den Haag zich in dit rijtje. PSV heeft de beker nog niet in de prijzenkast staan. Het speelde al drie finales in 2014, 2017 en 2018. Telkens was Ajax te sterk.

Winnaars KNVB Beker Vrouwen Winnaars KNVB Beker Vrouwen Een overzicht van alle winnaars van de TOTO KNVB Beker Vrouwen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen