Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scoren in de bekerfinale (4): Bekerheld van Limburg tot Friesland

KNVB Media
KNVB Media
30 maart 2018, 12:00
3:37

Gerald Sibon wordt na zijn beslissende penalty bijkans doodgeknuffeld door keeper Hans Vonk. - Foto: KNVB Media

Feyenoord en AZ spelen op 22 april de honderdste bekerfinale. Wie scoort in de finale schrijft historie. Voor zichzelf. En voor de club. KNVB.nl blikt de komende weken met een aantal spelers terug op de goal die hun club eeuwige roem bracht. In deel vier Gerald Sibon, het bekericoon dat vijf bokalen won met vier verschillende clubs.

"Als je wat wint, dan word je onthouden. Zeker als je dat wat vaker doet”, stelt Gerald Sibon droog vast. En dus wordt de voetballer Sibon nog lang onthouden bij de clubs Roda JC, Ajax, PSV en sc Heerenveen. Gerald Sibon, bekerheld van Limburg tot Friesland. 

Nog elke week aan herinnerd

Bij Ajax en PSV ben je het redelijk aan je stand verplicht om de finale te halen. Bij Roda en Heerenveen is het écht een prijs.

De impact van de bekerwinst is groot bij clubs als Roda JC en sc Heerenveen. "Ik word er nog iedere week aan herinnerd", zegt de 44-jarige, in Heerenveen woonachtige, Sibon. "Terwijl we al negen jaar verder zijn."

Tijdens zijn loopbaan merkte hij een verschil in benadering. "Bij Ajax en PSV ben je het redelijk aan je stand verplicht om de finale te halen. Bij Roda en Heerenveen is het écht een prijs, ga je ergens voor. Bij Ajax en PSV waren we al kampioen toen we de finale speelden. Dan heb je al iets gewonnen."

Het bekermoment van sc Heerenveen: Gerald Sibon schiet zijn penalty raak en bezorgt de Friezen de allereerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis.

Nadagen

In de nadagen van zijn meer dan geslaagde loopbaan gaat Sibon op voor zijn vijfde bekerwinst. De editie van 2009: sc Heerenveen - FC Twente. Na negentig minuten staat het 1-1. "Ik speelde niet vaak meer negentig minuten, maar omdat er al drie keer was gewisseld, moest ik blijven staan. Dan weet je: ik moet nóg een half uur."

Beide ploegen scoren in de extra tijd nog een keer en dus moeten strafschoppen uitkomst bieden. De laatste en beslissende is voor de 'oude meester' zelf.

Voor altijd een held in Friesland, dankzij de zilveren dennenappel.

Blauwe zee

Ergens in de Verenigde Staten loopt nu iemand met mijn badjas rond

In een kolkende Kuip – voor een blauwe zee van Heerenveen-supporters – spookt er slechts één gedachte door het hoofd van Sibon. "Deze moet er in. Dan is het klaar." Met een welgemikte trap troeft hij collega-veteraan Sander Boschker af. Sibon schrijft geschiedenis. Voor zichzelf, maar vooral voor de Friese trots. Nog altijd de enige hoofdprijs in de historie van de club. Met dank aan Sibon.  

Aan tastbare herinneringen geen gebrek. De spits ontving vijf keer een miniatuur van de beker en vijf keer een felbegeerde badjas. Een museum is zijn huis echter allerminst. "Ik heb het mee naar huis genomen, maar ben heel slordig in dat soort dingen. Mijn kinderen speelden wel eens met die dennenappeltjes. Een vriend van mij vond het leuk om zo’n badjas te hebben. Hij woont nu in de Verenigde Staten en loopt daar met zo’n jas rond. Leuk toch?"

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen