NEC voor de vijfde keer in de finale van TOTO KNVB Beker

28 februari 2024, 9:30

NEC staat in de finale van de TOTO KNVB Beker na een 2-1 overwinning op Cambuur. - Foto: KNVB Media

De eerste finalist van de TOTO KNVB Beker is bekend. NEC plaatste zich dinsdagavond ten koste van Cambuur voor de eindstrijd. De Japanners Koki Ogawa en Kodai Sano schoten de Nijmegenaren naar de finale.

Scrimmages voor het doel, de paal, de lat en een zinderende verlenging. De halve finale tussen Cambuur en NEC had alles in zich wat bekervoetbal zo mooi maakt. De lucht boven het Cambuurstadion was dinsdagavond urenlang zwanger van hoop en verlangen. Zo vaak staan de Friezen en Nijmegenaren immers niet op de drempel van een bekerfinale. Plaatsing voor de eindstrijd zou voor Cambuur een unicum zijn. NEC stond in 1973, 1983, 1994 en 2000 ook in de finale, maar het lukte de zwartgroenen nog nooit om de zilveren dennenappel mee te nemen naar Nijmegen.

— Sfeervolle beelden uit het Cambuurstadion.

Kippenvel

Beide teams waren dan ook vastbesloten om een spektakel te maken van de eindstrijd. Vuurspuwende vrouwen en het enthousiaste gezang van de toeschouwers zorgden voor de aftrap al voor een entourage waar zelfs de neutrale voetbalfan kippenvel van kreeg. Toen de rookwolken eenmaal opgetrokken waren, kwam NEC het best uit de startblokken. De ploeg van trainer Rogier Meijers kreeg een goede kans via Rober Gonzalez, terwijl Koki Ogawa via de handen van Cambuur-doelman Yannick van Osch de paal raakte. Even later zat het aluminium NEC opnieuw dwars toen Sontje Hansen zijn inzet op de lat zag belanden.

Als de kansen aan de ene kant van het veld niet worden afgemaakt, dan treedt vaak die aloude voetbalregel in werking dat het doelpunt dan aan de andere kant valt. Dat was in het Cambuurstadion niet anders. Jeremy van Mullem bracht de bal in het strafschopgebied, waarna Fedde de Jong de bal koppend teruglegde op Roberts Uldrikis. Voor de Let was het een koud kunstje om van dichtbij de openingstreffer binnen te koppen.

— Roberts Uldrikis zette Cambuur op voorsprong.

NEC voert druk op

NEC voerde de druk op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Ogawa was er voor rust met een puntertje dichtbij, maar Van Osch pakte zijn inzet. Zoals de doelman vlak na rust ook een afstandsschot van Bart van Rooij en een heerlijke poeier van Philippe Sandler kon pareren. De Nijmeegse storm bleef maar aanhouden. NEC stapelde aanval op aanval. Cambuur leek stand te houden, maar na iets minder dan een uur spelen boog de thuisploeg alsnog, toen Ogawa binnen kon koppen na een hoekschop.

Cambuur had in de tweede helft lange tijd weinig in te brengen, maar kwam in de slotfase toch nog dicht bij de winnende treffer. Een kopbal van Milan Smit ging via de vingers van Jasper Cillessen echter net voorlangs. Een verlenging moest beslissing brengen. In de extra tijd schoot Uldrikis net over namens de thuisploeg, waarna het enkele minuten later raak was aan de andere kant van het veld. Met een fraaie actie passeerde Yvandro Borges Sanches zijn tegenstander. Zijn voorzet belandde bij Kodai Sano, die de bal beheerst achter Van Osch schoot.

— Bram Nuytinck en trainer Rogier Meijers vallen elkaar in de armen.

Finale

Het doelpunt leidde tot een vreugde-explosie in het Nijmeegse kamp. Dat feestje werd nog groter toen scheidsrechter Sander van der Eijk na 122 minuten afblies voor het laatste fluitsignaal. NEC is bekerfinalst. De jacht op de eerste TOTO KNVB Beker uit de clubhistorie krijgt een vervolg. Lukt het de Nijmegenaren om na vier verloren bekerfinales dit jaar wel aan het langste eind te trekken? De ploeg van trainer Rogier Meijers weet het op zondag 21 april. Dan wordt in De Kuip de finale gespeeld, met Feyenoord óf FC Groningen als tegenstander. Die beide teams staan donderdagavond tegenover elkaar in de andere halve finale.