Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Halve finales TOTO KNVB Beker: Dromen van De Kuip

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2020, 13:30

NAC Breda kleurt dit seizoen het TOTO KNVB Bekertoernooi als reuzendoder. - Foto: Soccrates Images

De weg naar De Kuip nadert zijn laatste afslag. Met nog drie cupfighters in de race - Ajax, Feyenoord, FC Utrecht - en een onvervalste reuzendoder uit de Keuken Kampioen Divisie - NAC Breda - staan er op 4 en 5 maart twee ronkende halve finales op het programma.

FC Utrecht - Ajax

Voor FC Utrecht zijn de duels met Ajax de wedstrijden van het jaar. Uit, maar vooral thuis in de eigen Galgenwaard. Als die wedstrijd wordt gewonnen, dan kunnen de supporters daar weer even op teren. Ajax weet dat het top moet zijn, om de Utrechtse storm te weerstaan. Als iemand dat de spelers kan vertellen is het coach Erik ten Hag die voor zijn overstap naar Amsterdam FC Utrecht onder zijn hoede had en in 2017 naar de finale leidde. 

Zo ziet bekerkoorts in de Galgenwaard eruit.

De rivaliteit tussen beide clubs heeft al vele memorabele duels opgeleverd, die het publiek naar het puntje van de stoel voerde. Dit seizoen krijgen zij een bonus, want de KNVB Bekerloting heeft beide kemphanen voor de halve finale aan elkaar gekoppeld. Bij de combinatie FC Utrecht, Ajax en bekervoetbal gaan de gedachten in Utrecht snel uit naar de finale van 2002. FC Utrecht leek toen op weg naar de tweede  bekerzege in de clubhistorie tot Ajacied Wamberto in de blessuretijd vanuit buitenspelpositie de gelijkmaker scoorde. Ajax ging er vervolgens met de beker vandoor na een goal van Zlatan in de sudden death-verlenging. 

2002: Golden Goal brengt Ajax de dubbel 2002: Golden Goal brengt Ajax de dubbel FC Utrecht en Ajax stonden een keer tegenover elkaar in de bekerfinale.

Beide clubs kwalificeerden zich na soms moeizame voorronden relatief makkelijk voor de halve finale. Ajax versloeg Vitesse met 3-0 in Arnhem. FC Utrecht was in de Adelaarshorst met 4-1 te sterk voor Go Ahead Eagles. Ajax leek ongenaakbaar voor de winterstop, maar is uitgeschakeld in de Europa League en ziet in de competitie de concurrentie naderen. Ook FC Utrecht heeft de echte vorm nog niet gevonden. Maar vorm zweeft, volgens Erik ten Hag. En zou zo maar eens kunnen landen in de Galgenwaard op woensdag 4 maart. 

Feyenoord - NAC

Ajax, Feyenoord en FC Utrecht zijn namen die iedereen aan het begin van het seizoen invult bij de vraag: 'Wie gaat de TOTO KNVB Beker winnen'? Maar NAC Breda kleurt dit bekerseizoen. Het toont als geen andere club de schoonheid van cupvoetbal waar onderscheid tussen de klassen vervaagt en spelerssalarissen er niet meer te doen. NAC had het zelf moeilijk tegen de amateurs van Sparta Nijkerk, maar verslaat vervolgens PSV in de achtste finales. 

NAC Breda stootte naast AZ ook PSV uit het TOTO KNVB Bekertoernooi. — Foto: Soccrates Images

Knap, maar PSV kwam wel op het juiste moment en ging door een voor Eindhoven ongekende tumultueuze fase. In Alkmaar zou het sprookje van NAC eindigen maar geheel in lijn met de wetten van het bekervoetbal werd AZ met 3-1 verslagen. Feyenoord is dus gewaarschuwd voor de bekerwinnaar van 1973. NAC was dan misschien even van het toneel verdwenen. Het heeft toch een reputatie in de beker. Cupfighters komen altijd bovendrijven. 

1973: NAC wint de KNVB Beker 1973: NAC wint de KNVB Beker Addy Brouwers beslist de bekerfinale van 1973 met een schot van een wanhopige.

Feyenoord speelt voor het eerst een thuiswedstrijd in het bekertoernooi 2019/2020. Op vreemd terrein ging het moeizaam tegen Cambuur (1-2) en Fortuna Sittard (1-2 in de 'dying seconds' van de verlenging). In en tegen Heerenveen speelde Feyenoord misschien wel zijn beste half uur onder leiding van Dick Advocaat. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk nipt met 0-1. De overwinning werd opgedragen aan Carlo de Leeuw. De materiaalman die ernstig ziek was en op de ochtend van de wedstrijddag was overleden. 

Leroy Fer draagt zijn goal tegen Heerenveen op aan de overleden materiaalman Carlo de Leeuws — Foto: Soccrates Images.

En nu de halve finale, thuis, tegen NAC Breda, de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie. Maar ook de reuzendoder. Daar zal trainer Dick Advocaat op wijzen, maar hij weet met zijn ervaring: onderschatting is ongrijpbaar en gaat altijd zijn eigen weg. Ook al zit Feyenoord in een flow. De club is sinds Advocaats aantreden ongeslagen op nationaal niveau en opgestoomd naar de derde plaats in de Eredivisie. Het woord Coolsingel wordt in Rotterdam zelfs af en toe gefluisterd. De Klassieker is een mogelijke finale, dat houdt de gemoederen ook bezig. Er wordt dus veel gepraat, behalve over NAC. En juist die spelers zullen denken als ze het veld in De Kuip betreden op donderdag 5 maart: 'Dit willen we nog een keer!'

Samenvattingen vorige rondes Samenvattingen vorige rondes Kijk hier hoe de overgebleven clubs de laatste zestien hebben bereikt.

Fox Sports

Beide halve finales worden door FOX Sports uitgezonden. Zowel FC Utrecht - Ajax (woensdag 4 maart) en Feyenoord - NAC (donderdag 5 maart) beginnen om 20.45.

Programma halve finales

DatumTijdThuisUit
Woensdag 4 maart20.45 uurFC Utrecht Ajax
Donderdag 5 maart20.45 uurFeyenoordNAC

Kuipers en Kamphuis fluiten halve finales Kuipers en Kamphuis fluiten halve finales Ga naar de aanstellingen voor de halve finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Route naar De Kuip

RondeData
Halve finalesWoensdag 4 en donderdag 5 maart 2020
FinaleZondag 19 april 2020

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen