Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

2002: Golden goal brengt Ajax de dubbel

KNVB Media
KNVB Media
9 maart 2018, 16:30

Ajax wint na de landstitel ook de KNVB Beker: de dubbel is binnen - Foto: KNVB Media

Wanneer FC Utrecht en Ajax elkaar op zondag 12 mei in stadion De Kuip in Rotterdam ontmoeten voor de KNVB Bekerfinale, hebben de Amsterdammers de titel al op zak. Een week eerder wordt met 0-2 gewonnen op bezoek bij N.E.C. en dat volstaat voor de landstitel. De champagne wordt ontkurkt, maar er wacht nóg een hoofdprijs; de KNVB Beker. De dubbel lonkt.

Dan moet Ajax in De Kuip wel zien af te rekenen met FC Utrecht, dat via een moeizame zege op Jong Ajax (!) de finale bereikt. In de eerste helft komt Ajax op voorsprong door een kopbal van Mido. De Egyptenaar knikt knalhard raak uit een op maat aangesneden voorzet van rechtsback Hatem Trabelsi, maar na de pauze komt Utrecht langszij. Igor Gluscevic knalt in de korte hoek raak na twijfelachtig verdedigen van André Bergdolmo.

Penalty

Twijfelachtig is ook de penalty die de Domstedelingen twintig minuten later krijgen van scheidsechter René Temmink, nadat Stefaan Tanghe al dan niet naar het gras is getrokken. Gluscevic maalt er niet om en zet Utrecht met nog een kwartier te spelen op een 2-1 voorsprong.

Tot diep in de blessuretijd mag Utrecht vervolgens hopen op de tweede bekerzege uit de historie. Tot Wamberto met nog dertig seconden op de klok ineens vogelvrij opduikt bij de tweede paal en de gelijkmaker van dichtbij tegen de touwen knalt. Dat hij daarbij zeker een dikke meter buitenspel staat, ontgaat het arbitrale trio.

Golden goal

Het wordt verlengen en dat met de wetenschap dat het volgende doelpunt beslissend is. Die golden goal valt uiteindelijk van de voet van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed is alert als de bal ineens voor zijn voeten komt en hij schiet Ajax naar de vijftiende bekerzege uit de historie. FC Utrecht blijft gedesillusioneerd achter.

Statistieken

FC Utrecht – Ajax 2-3 (0-1). 21. Mido 0-1, 56. Gluscevic 1-1, 76. Gluscevic 2-1, 90+3. Wamberto 2-2, 95. Ibrahimovic 2-3.

FC Utrecht: Wapenaar, Vreven, Roest (46. Roiha), Zwaanswijk, Bosschaart, De Jong, Tanghe, Van Mol, Jochemsen, Gluscevic (79. Schut), Van den Bergh (46. Touzani).

Ajax: Grim, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell, Van Halst (73. Pienaar), Galásek, O’Brien (79. Ibrahimovic), Van der Meyde, Machlas (55. Wamberto), Mido.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen