Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Amateurs Ter Leede geloven ook in bekerstunt bij ADO Den Haag

KNVB Media
KNVB Media
10 maart 2020, 14:15

De selectie van Ter Leede, met middenin de onderste rij Kitty Susan. - Foto: Ter Leede

Zelf won ze de KNVB Beker een paar jaar terug al eens met ADO Den Haag. En laat dat nou net zaterdag de tegenstander van Ter Leede zijn in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. "Fifty-fifty", schat captain Kitty Susan de kansen in van de enige nog overgebleven amateurclub. "Wij kunnen zeker voor een verrassing zorgen."

De gedachten van Kitty Susan (25) gaan dezer dagen met enige regelmaat terug naar haar periode bij ADO Den Haag. De middenvelder speelde 2,5 jaar in het groen en geel, voor ze terugkeerde bij Ter Leede. "Mooie jaren, vooral die eerste twee onder leiding van Sarina Wiegman", vertelt ze met een grote glimlach. "Ik heb de beker gewonnen en in de Champions League gespeeld. Hoe mooi is dat?"

Piepjong team

Nu, zo'n 7,5 jaar geleden, maakte Susan haar debuut in het eerste van ADO Den Haag dat in het jaar daarvoor zowel beslag had gelegd op de beker als de landstitel. "Ik kwam in een heel jong team terecht omdat Ajax in dat jaar een vrouwenteam oprichtte en daar een heel aantal speelsters van ADO naar toe verkasten."

Ik heb de beker gewonnen en in de Champions League gespeeld. Hoe mooi is dat?

Hooggespannen waren de verwachtingen dan ook niet in de residentiestad, maar door de gewonnen landstitel een jaar eerder mocht de piepjonge groep onder leiding van toenmalig coach Wiegman wel deelnemen aan de Champions League. "Een geweldige ervaring”, herinnert Susan zich. “Vooral de uitwedstrijd bij FC Rossiynaka uit Moskou. Thuis verloren we met 1-4 omdat we te veel ontzag hadden, uit wonnen wij met 1-2. Misschien had er wel meer in gezeten, maar al met al was het een ervaring om nooit meer te vergeten.”

Bekerfinale tegen FC Twente

Maar het hoogtepunt van het seizoen moest nog komen. Al vroeg bleek een nieuwe landstitel een brug te ver, waardoor de club besloot alle pijlen te richten op het bekertoernooi. Het resulteerde in een plek in de finale tegen FC Twente. “Twee weken voor de bekerfinale kregen we nog voetballes”, herinnert Susan zich. “Dat was ook een goede ploeg hoor, met allemaal spelers die nu het hart vormen van het Nederlands elftal; Sari van Veenendaal, Anouk Dekker, Sherida Spitse en Shanice van de Sanden.

Maar kansloos bleek ADO bepaald niet in de finale. “Het werd 1-1 in de reguliere speeltijd, daarna werd het verlengen en volgden er penalty’s. Daar waren wij al weken op aan het oefenen.” En dat sorteerde effect. “Wij wonnen die penaltyserie en dus de beker. Een geweldige prestatie die niemand voor mogelijk had gehouden.”

Met international Lineth Beerensteyn speelde Kitty Susan nog samen bij ADO Den Haag. 

Lineth Beerensteyn

In de twee seizoenen die volgden, werd die prestatie niet meer geëvenaard. Het vertrek van Wiegman voorafgaand aan het derde seizoen zorgde eveneens voor een vervroegd vertrek van Susan zelf. “Er was een hoop gedoe in de eerste seizoenshelft, daarom heb ik toen besloten om in de winterstop te vertrekken. Spijt heb ik daar nooit van gehad ook al betekende dat een einde van mijn profcarrière. Maar als ik nu een oud-ploeggenote als Lineth Beerensteyn zie spelen in Oranje, denk ik er wel eens na over wat ik had kunnen bereiken ja.”

Met Ter Leede keert Susan aanstaande zaterdag terug in het stadion waar ze haar grootste sportieve successen beleefde. “Het zou supergaaf zijn als we met Ter Leede kunnen stunten en ten koste van ADO de halve finales kunnen bereiken. Ik geloof ook echt dat dat mogelijk is, zo groot is het gat niet tussen de bovenste teams uit de Topklasse en de onderste teams uit de Eredivisie.”

Meten met Eredivisieclubs

Dat we de kwartfinales hebben bereikt is al een mooie prestatie. Als we de halve finales zouden halen, zou dat helemaal geweldig zijn

Die woorden worden gesteund door de prestatie in de vorige ronde, toen Ter Leede met 4-1 te sterk was voor Excelsior Barendrecht, de hekkensluiter van de Eredivisie. “Bekerwedstrijden zijn wedstrijden op zich. Een club uit de Eredivisie moet winnen, wij hebben die druk niet. Zij moeten het spel maken, terwijl wij kunnen reageren. Natuurlijk, ADO heeft een iets betere ploeg, maar ik denk dat we een goede kans maken. Tegen PSV, Ajax of FC Twente is dat een ander verhaal, maar met de clubs uit de onderkant van de Eredivisie kunnen wij ons prima meten.”

Of ze er stiekem wel eens van droomt om de beker nog een keer in de lucht te houden? Susan lacht. “Nou, dat gaat wel heel ver. Dat we de kwartfinales hebben bereikt is al een mooie prestatie. Als we de halve finales zouden halen, zou dat helemaal geweldig zijn.”

Kwartfinales Kwartfinales Bekijk het programma in de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker Vrouwen die op 13 en 14 maart worden gespeeld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen