Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wout Weghorst: de ultieme aanjager

KNVB Media
KNVB Media
21 april 2018, 15:00

Wout Weghorst scoorde tot nu toe negen keer in dit bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Hij droeg dit jaar de aanvoerdersband, scoorde in alle vijf bekerwedstrijden op weg naar de finale en debuteerde vorige maand in het Nederlands elftal. Wout Weghorst (25) kent geen grenzen. De missie van de boomlange spits uit Borne is glashelder. “We moeten zondag echt winnen, want je weet nooit hoeveel kansen je nog gaat krijgen.”

“Het was zo teleurstellend om die bekerfinale van Vitesse te verliezen. Echt een gemiste kans en het heeft heel lang geduurd voordat ik het kwijt was. De hele vakantie was ik er flauw van en daarna ervaar je nog eens de gevolgen als je op tv Vitesse in de Europa League ziet spelen. Ik ben er echt drie, vier weken goed ziek van geweest.”

Alles is anders

'Ik focus me meer op mezelf en op datgene waar het in voetbal om gaat: winnen.'

“We zijn als team verder dan vorig jaar. Voetballend vooral. Het staat beter, hanteren hetzelfde systeem, hebben veel vastigheden en kennen weinig wisselingen in de opstelling. Wel hebben we een paar andere, vooral jongere, spelers dan vorig jaar, maar ook zij hebben op mentaal vlak al grote wedstrijden gespeeld. Zoals laatst in De Kuip tegen Feyenoord en interlands met Oranje. Die ervaringen nemen we allemaal mee.”

“Toen Ron Vlaar geblesseerd raakte, kreeg ik de rol van aanvoerder toebedeeld. Het dragen van die band heeft mij dit seizoen enorm geholpen met de manier waarop mensen naar mij zijn gaan kijken. Voorheen was ik die lastige, irritante Weghorst. Nu de aanvoerder van AZ. Het stempel op mijn voorhoofd is veranderd. Dat is ook vanuit mezelf gekomen, want ik had me al eerder voorgenomen om me rustiger te manifesteren. Door minder bij opstootjes of andere randzaken betrokken te zijn. Een andere uitstraling en lichaamstaal. Ik focus me meer op mezelf en op datgene waar het in voetbal om gaat: winnen. In combinatie met die aanvoerdersband kan ik nu wel concluderen dat het beter voelt en het heeft me ook echt wat opgeleverd. Meer doelpunten en de uitverkiezing voor Oranje bijvoorbeeld.”

Bewust van het belang

“Het belang van het KNVB Bekertoernooi? Daar zijn we ons als team vanaf het eerste moment heel bewust van geweest. En voor mij persoonlijk was het winnen van de beker aan het begin van het seizoen het grootste doel. Vijf wedstrijden winnen en je staat weer in de finale. In het bekertoernooi zaten we er bovenop. We zijn altijd in de sterkste opstelling aan de aftrap verschenen. Als aanvoerder ging ik daarin voorop. Buiten het veld via een praatje vooraf waarin ik altijd op het hogere doel - de finale - hamerde. En in de wedstrijden door veel te scoren.”

“Die negen doelpunten tot dusver zijn dus geen toeval. Ik wilde gewoon heel graag opnieuw deze finale spelen en als je echt iets wilt, dan moet je daar alles voor doen. Met die houding viel alles op zijn plaats en scoorde ik aan de lopende band op weg naar de finale. Een mooie bekroning. Maar het is nog niet genoeg. We moeten het nu ook afmaken. Met of zonder goal van mij. Dat meen ik oprecht. Het is nu alleen nog een kwestie van die tastbare prijs pakken, want je weet nooit hoeveel finales je nog gaat spelen in de verdere carrière. En het is een mooi detail dat de TOTO KNVB Beker in deze honderdste editie goudgekleurd is. Als we hem dan toch winnen, mag-ie net zo goed van goud zijn.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen