Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Winnen van Feyenoord? Dan komt de koning op bezoek'

KNVB Media
KNVB Media
25 oktober 2017, 8:00

Mike Ruijter in extase na zijn winnende strafschop in de 1e ronde van de KNVB Beker. - Foto: Vitesse

Hij was de man die in de 1e ronde namens AVV Swift de beslissende penalty binnenschoot. Exit bekerhouder Vitesse. Woensdag staan de Amsterdamse amateurs in de Rotterdamse Kuip. Met Mike Ruijter blikken we vooruit op de laatste 24 uur van Swift richting de aftrap. "Natuurlijk staat Feyenoord niet te springen dat er doordeweeks een Hoofdklassertje op bezoek komt."

DINSDAG

18.30 uur: De media op bezoek

De Amsterdamse stadszender AT5 kwam vorige week al bij diverse trainingen langs, net als Feyenoord TV dat zelfs op zijn werk kwam filmen. Nu, voor aanvang van de laatste training, heeft AVV Swift een heus persmoment ingelast. De stuntende amateurs zijn hot. "Acht mediabedrijven. Met wat camera's." Ruijter vertelt het met een onderkoelde nuchterheid. Hem maak je niet gek. De 27-jarige Badhoevedorper, die ooit deel uitmaakte van de jeugdopleiding van FC Utrecht, draait al wat jaartjes mee in de top van het amateurvoetbal. AFC, Quick Boys en nu Hoofdklasser Swift. De mediagekte die losbarstte nadat Swift in de 1e ronde bekerhouder Vitesse uit het toernooi knikkerde - Ruijter zat de volgende dag in elke radioshow en aan tafel bij De Wereld Draait Door - omarmde hij gelaten. "Van zenuwen heb ik ook geen last. Misschien ben ik te nuchter voor dat soort dingen. Maar ik geniet wel, hoor."

19.45 uur: Laatste training

Kleine pijntjes? Gek, maar die voelt opeens niemand meer. Iedereen wil morgen spelen. Ook eerste aanvoerder Rutger de Vries, die tegen Vitesse in de verlenging uitviel, doet er alles aan om op tijd fit te zijn. Vanavond volgt voor hem de beslissende test. Valt die negatief uit, dan staat Ruijter woensdagavond met de aanvoerdersband om zijn bovenarm in de middencirkel voor de toss. Swift heeft ook al een idee hoe het in Rotterdam voor de dag wil komen. "Compact spelen en natuurlijk niet vol op de aanval. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen", zegt Ruijter. "De kans dat we van Vitesse zouden winnen, was één procent. Die hebben we benut. De kans dat we ook Feyenoord verslaan, acht ik minder dan één procent. Maar we gaan het ze niet makkelijk maken." 

23.00 uur: Bedtijd

Mochten er deze nacht in zijn dromen alvast flarden van het duel met Feyenoord langskomen, dan verwacht de centrale verdediger dat Michiel Kramer daar een rol in speelt. "Want ik denk niet dat Van Bronckhorst zijn sterkste opstelling het veld in stuurt. Ach, met Kramer weet je wat je kunt verwachten: pittige duels en hier en daar een elleboog." Zondag keek hij naar de Klassieker waarin Feyenoord ten onder ging tegen Ajax (1-4). "Het was bar slecht. En de uitslag geflatteerd", zag Ruijter thuis op de bank. "Maar als Amsterdammer was ik toch een beetje voor Ajax. En voor ons is het alleen maar goed dat Feyenoord zo'n zware wedstrijd had. Natuurlijk werkt die ploeg altijd hard, maar na de zeperds tegen Shakthar en Ajax staat Feyenoord niet te springen dat er doordeweeks nog even voor de KNVB Beker een Hoofdklassertje op bezoek komt. Zouden wij zelf ook geen zin in hebben."

WOENSDAG

06.15 uur: Opstaan

In huize Ruijter gaat de wekker af. Ook al speelt hij 's avonds in De Kuip, vandaag meldt Ruijter zich gewoon op de gebruikelijke tijd op zijn werk. "Geen fratsen. Het lijkt me het beste als je het gewoon bij je eigen dingen blijft houden." Ruijter is technisch tekenaar in de wegenbouw en werkt momenteel voor de gemeente Amsterdam. "Dus als er ergens een straatje opgebroken moet worden, maak ik zo'n grote tekening." Zelfs op zijn werk wordt Ruijter nog herinnerd aan zijn heldenrol tegen Vitesse. "Krijg ik opeens een e-mail van iemand van een bouwbedrijf. Die had me dan op tv gezien. Grappig. Ook op de club zijn de mensen nog met die wedstrijd tegen Vitesse bezig, ook al is het al een maand geleden. Het heeft grote impact gehad."

16.00 uur: Bord pasta op de club

Geen trainingskamp of hotelovernachting voor de Amsterdamse Swift-boys. Halverwege de middag verzamelen spelers en staf zich op het sportpark aan het Olympiaplein in Oud-Zuid. Na het eten van een bord pasta stappen ze rond 17.00 uur de bus in, via de A4, op weg naar De Kuip. In hun kielzog reizen ruim 1.300 supporters hen achterna, met een wedstrijdticket in de jaszak en een speciale Feyenoord-Swift bekersjaal om de nek. "Allerlei jeugdelftallen, het tweede, vrijwilligers, andere leden en heel veel familie", somt Ruijter op. Ook zijn eigen persoonlijke legioen is imposant. "Mijn ouders, vriendin, schoonmoeder, broer, vrienden van mijn broer en negentien vrienden. Dat wordt dus een schoolreisje. Normaal komen ze nooit kijken. Bij een thuiswedstrijd staan er hooguit vijftig man langs de lijn, maar bij succes duiken de supporters opeens uit alle hoeken en gaten op. Wat denk je wat er gebeurt als we van Feyenoord winnen? Dan komt de koning op bezoek!"

19.00 uur: In de kleedkamer

De muziek voor de bezoekerskleedkamer van De Kuip staat al vast. Uit de boxen klinkt deze avond Around my dream van Silver Pozzoli. De extended version. Een onvervalst staaltje Italodisco uit de jaren tachtig. "Draaiden ze laatst een keertje tijdens een beregezellig avondje in onze kantine. Iedereen stond op de tafels. Dat was een mooi avondje, dus die hebben we erin gehouden", lacht Ruijter. Ook een mooi kantineavondje was donderdag 21 september, the day after. Een waanzinnig gejuich stak op toen Swift tijdens de loting aan Feyenoord werd gekoppeld. Ook Ruijter zelf zinspeelde in interviews al op een bezoekje aan de Kuip. "Het is momenteel gewoon de aantrekkelijkste tegenstander om tegen te spelen. De landskampioen die in de Champions League speelt. Ook al zijn we Amsterdammers, Feyenoord trekt nu qua uitstraling meer dan Ajax of PSV."

Onvervalste Italodisco: de kleedkamersound van avv Swift in de Kuip

20.45 uur: De aftrap

"Ik ben er niet eerder geweest. Heb De Kuip nog nooit van binnen gezien. Ze zeggen dat het het mooiste stadion van Nederland is, hè. Ik ben benieuwd. Als we door die tunnel lopen en tijdens de warming-up de tribunes zien volstromen, zal het wel wat beginnen te kriebelen. Maar we weten wat we tegen Vitesse hebben gedaan. Als we dat opnieuw kunnen ophoesten, kunnen we het Feyenoord misschien ook moeilijk maken. We moeten in ieder geval zorgen dat we geen snelle goal tegen krijgen, anders kan het zomaar een grote uitslag worden." Voetballen in De Kuip is voor elke speler een hoogtepunt, laat staan voor de amateurs in het blauw-wit van Swift. De wondersloffen van Sjakie - in real life. "Het is nu al het hoogtepunt van mijn voetballeven. We gaan er vol voor. En als we winnen, dan hang ik mijn schoenen aan de wilgen en stop ik acuut met voetballen. Het zou een droomscenario zijn. De wereld op z'n kop."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen