Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

TOTO KNVB Beker verder zonder amateurclubs

KNVB Media
KNVB Media
18 november 2020, 9:00

Het bekertoernooi gaat helaas verder zonder amateurclubs. - Foto: KNVB Media

Het voetbal luidt de noodklok. Uiterlijk half december is er perspectief nodig voor het huidige seizoen, zowel voor de competities in het amateurvoetbal (ruim één miljoen deelnemers) als voor de betaaldvoetbalorganisaties en het stadionbezoek.

De eerste deadline voor de amateurs die aan het toernooi om de TOTO KNVB Beker deelnemen is inmiddels verlopen. Door de coronamaatregelen van de overheid mogen de amateurs tot in elk geval half december niet voetballen, wat eerder uitkomen tegen de betaaldvoetbalclubs in het bekertoernooi onmogelijk maakt. Daarom is besloten om dit seizoen alleen met de profs verder te gaan. De 26 amateurclubs die nog in het bekertoernooi zaten, ontvangen een financiële vergoeding en worden toegelaten tot het toernooi om de TOTO KNVB Beker van het seizoen 2021/’22.

Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen

“Dit is absoluut een heel grote teleurstelling”, zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. “Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen. Het verder doorschuiven van de eerste en tweede bekerronde naar de tweede competitiehelft is niet mogelijk door de krappe speeldagenkalender van het betaald voetbal. Om het bekertoernooi dit seizoen uit te spelen, is het daarom helaas noodzakelijk om alleen met de betaaldvoetbalclubs door te gaan. Maar ook bij die clubs rijzen de problemen. We gingen ervan uit dat we een half seizoen zonder publiek moesten spelen en die deadline nadert zonder perspectief op zelfs maar het mogen onderzoeken van oplossingen. Zonder stadionbezoeken valt bij die clubs zo’n zestig procent van de omzet weg, dat is gewoon niet lang vol te houden.”

Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo’n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten

“Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. “In de TOTO KNVB Beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaaldvoetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren. Rest ons nu niets meer dan vooruit te kijken. We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen. Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen. Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo’n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten. Half december moeten we bepalen of de competities half januari kunnen worden hervat, of dat de opzet hiervan moet worden ingekort.”

De directie van de KNVB en andere vertegenwoordigers uit de sportwereld hebben volgende week een gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) waarbij ook de problemen en deadlines van het voetbal opnieuw worden besproken.

Financiële tegemoetkoming

Het bestuur betaald voetbal komt de amateurclubs die nog in het toernooi om de TOTO KNVB Beker zaten tegemoet door de wedstrijdvergoedingen van de wedstrijden in de eerste ronde toch uit te keren, ook al worden deze wedstrijden niet gespeeld en zijn deze wedstrijdvergoedingen niet verschuldigd.

Daarnaast stond op voorhand vast dat wanneer amateurverenigingen toch het bekertoernooi hadden kunnen vervolgen, negen amateurverenigingen zich zouden hebben geplaatst voor de tweede ronde. Een vergoeding die gelijk staat aan de hoogte van deze wedstrijdvergoedingen wordt op een gelijkmatige manier verdeeld over de 26 nog deelnemende amateurverenigingen. De betaaldvoetbalclubs die door de gewijzigde opzet één of twee vrijstellingen krijgen in de eerste en/of tweede ronde, worden op eenzelfde wijze gecompenseerd.

Sportieve tegemoetkoming

Naast de financiële tegemoetkoming is de 26 amateurverenigingen toegezegd dat ze worden toegelaten tot het toernooi om de TOTO KNVB Beker van het seizoen 2021/’22.

Het vervolg van het TOTO KNVB Beker-toernooi.

Vervolg TOTO KNVB Beker 2020/’21

Het niet langer deelnemen van amateurverenigingen aan het toernooi om de TOTO KNVB Beker heeft gevolgen voor de rest van het toernooi. In de loting voor de tweede ronde van het bekertoernooi worden de volgende betaaldvoetbalclubs meegenomen:

  • De elf winnaars van de betaaldvoetbalclubs die in oktober onderling tegen elkaar hebben gespeeld;
  • De acht betaaldvoetbalclubs die de wedstrijd tegen amateurverenigingen niet hoeven te spelen en automatisch doorgaan naar de tweede ronde;
  • De vier betaaldvoetbalclubs die uitkomen in de groepsfase van de Champions League en de Europa League;

Om in de achtste finales van het toernooi om de TOTO KNVB Beker op het aantal van zestien clubs uit te komen, zullen er in de tweede ronde door veertien betaaldvoetbalclubs zeven wedstrijden worden gespeeld. Daarnaast zullen er negen betaaldvoetbalclubs een vrijstelling voor de achtste finales krijgen. De loting vindt zaterdag 21 november plaats in het programma De Eretribune op FOX Sports.

De tweede ronde van het toernooi om de TOTO KNVB Beker staat dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 december op het programma. De achtste finales staan gepland voor dinsdag 19, woensdag 20 en donderdag 21 januari 2021.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen