Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sprookje van Spakenburg voorbij, PSV naar finale

Willem Korenromp
KNVB Media
5 april 2023, 9:30

Érick Gutiérrez glijdt PSV op voorsprong op De Westmaat. - Foto: KNVB Media

PSV is de eerste finalist in de TOTO KNVB Beker. De Eindhovenaren plaatsten zich dinsdagavond tegen koste van stuntploeg Spakenburg voor de eindstrijd: 2-1. Woensdagavond wordt bekend wie de tegenstander wordt in de finale, Feyenoord of Ajax.

PSV speelde dit seizoen Europese krakers tegen Rangers, Arsenal en Sevilla, maar zo’n entourage als dinsdagavond op sportpark De Westmaat zal de ploeg van Ruud van Nistelrooij zelden hebben meegemaakt. Aan alles was te merken dat de halve finale van de TOTO KNVB Beker voor Spakenburg een van de grootste – misschien wel de grootste – wedstrijden uit de clubgeschiedenis was.

De vereniging uit het stadje van brood en vis had flink uitgepakt. Een meterslang spandoek met de beeltenis van hoofdtrainer Chris de Graaf prijkte op een van de tribunes. Opzwepende muziek klonk vanaf een platte wagen, die achter een tractor het veld op werd gereden. De dj’s op het geïmproviseerde podium zweepten het publiek nog eens extra op. En vlak voor de aftrap werd er een heuse vuurwerkshow gegeven om het sfeertje nog verder op te stoken.

— Het publiek werd opgezweept door dj's vanaf een geïmprovisserd podium achter een tractor.

Europa Cup-sfeer

Door al die ingrediënten hing er een ware Europa Cup-sfeer op het blauwe deel van De Westmaat. Maar toen de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken, gingen de voetballers over tot de orde van de dag: de wedstrijd tegen PSV. Na overwinningen op FC Groningen en FC Utrecht waren de Eindhovenaren gewaarschuwd voor de Spakenburgse stuntploeg. Van Nistelrooij wilde ook niets van onderschatting weten en stuurde zijn sterkst mogelijke elftal het veld in.

Zoals te verwachten viel, was PSV de dominerende partij. De Eindhovenaren hadden echter moeite om door de compacte organisatie van het fel spelende Spakenburg heen te voetballen. De thuisploeg hield daardoor lang stand. Keeper Alessandro Damen hoefde buiten speldenprikjes van Guus Til en een afzwaaier van Ibrahim Sangaré amper in actie te komen.

Spakenburg loerde op mogelijkheden om onder de Eindhovense druk uit te komen. Tot veel kansen leidde dat niet. Wel kreeg Luuk Admiraal het thuispubliek op de banken, toen hij na 25 minuten Jordan Teze door de benen speelde om de bal vervolgens voor het doel te brengen. De voorzet kon echter weggewerkt worden door PSV.

Gutiérrez opent de score

Even later werd Damen voor het eerst echt getest na een afstandsschot van Patrick van Aanholt. Aan de andere kant zorgde Vince Gino Dekker voor gevaar vanuit een vrije trap, maar deze was een eenvoudige prooi voor PSV-doelman Joël Drommel. Beide elftallen leken met 0-0 de rust in te gaan, maar vlak voor de pauze opende PSV de score alsnog. Een hoekschop werd doorgekopt door André Ramalho, waarna Érick Gutiérrez van dichtbij de bal binnen kon glijden.

Het was een eerste tik voor Spakenburg. Direct na rust deelde PSV de volgende klap uit, toen de opgekomen Patrick van Aanholt de bal achter Damen schoot. Even leek de kans op een nieuwe stunt verkeken en viel het publiek op De Westmaat stil. Dwayne Greene blies de Spakenburgse droom nieuw leven in met een prachtgoal. Ramalho werkte een hoekschop van de thuisploeg weg, maar deze werd halverwege de helft van PSV onderschept door Greene. De verdediger legde de bal klaar en haalde verwoestend uit. Van grote afstand zag hij de bal in de kruising vliegen, doelman Drommel kansloos achterlatend.

— PSV-doelman Joël Drommel is kansloos op het afstandsschot van Dwayne Greene.

Het was een historisch doelpunt, want van IJsselmeervogels in 1975 en VVSB in 2016 niet lukte als amateurploeg in de halve finale van het bekertoernooi, lukte Spakenburg wel: scoren. De treffer bracht de spanning terug op De Westmaat. PSV ging op jacht naar een derde doelpunt, maar Damen liet zich niet meer passeren. Spakenburg hoopte op de gelijkmaker en kwam in de slotfase via een doelpoging van Wimilio Vink en een schot uit de tweede lijn van Greene nog aardig in de buurt, maar PSV hield stand.

Applaus

Toen scheidsrechter Jeroen Manschot voor het eindsignaal floot viel De Westmaat opnieuw stil. De bekerdroom spatte uiteen. Maarde stilte maakte al snel plaats voor een applaus voor Spakenburg. De Kuip heeft de tweede divisionist niet gehaald, maar de plek in de halve finale en de manier waarop de ploeg zich gepresenteerd heeft zal tot trots stemmen.

Ondertussen was bij PSV de opluchting van de gezichten af te lezen na de benauwde zege. Maar voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij was het doel bereikt. Zij plaatsten zich voor de finale van de TOTO KNVB Beker en mogen zich op zondag 30 april presenteren in De Kuip. Daarin treft het Feyenoord of Ajax. Die halve finale wordt woensdagavond gespeeld.

— PSV viert het bereiken van de finale van de TOTO KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen