Sparta ontsnapt tegen OFC; pure bekersfeer in Hardenberg

21 oktober 2022, 10:00

De eerste ronde van de TOTO KNVB Beker is gespeeld. 27 clubs voegen zich bij Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente voor de tweede ronde. - Foto: KNVB Media

Een stuntdag bleef uit maar de amateurclubs die aantraden tegen een profclub maakten het de laatste wel lastig. Zo nam Sparta pas laat afstand van OFC en bleef het zowel in Dongen als Hardenberg tot de laatste minuut spannend op de sportparken met kans op een verlenging.

OFC staat onderaan in de Tweede Divisie. Sparta is de verrassing van de Eredivisie met een zesde plaats na de beste competitiestart in 31 jaar. De magie van het bekervoetbal doet al dat soort bespiegelingen vervagen. Sparta nam al na drie minuten de leiding via Jason Lokilo, maar OFC kwam nog voor rust langszij dankzij een benutte penalty van Niels Butter.

Stand houden

OFC hield vervolgens stand tot de 82ste minuut. Sparta-coach Maurice Steijn bracht twintig minuten Tobias Lauritsen in het veld. De Noorse spits had een stief kwartiertje nodig om warm te draaien voordat hij zijn club met twee treffers in de koker van de tweede ronde schoot.

In Dongen en Hardenberg bleef het wel tot de laatste minuut spannend of de amateurclubs een verlenging konden afdwingen om daarna te stunten met strafschoppen. Thom Avontuur had vv Dongen al in de twaalfde minuut op voorsprong gebracht tegen VVV-Venlo. Die stand prijkte tot een kwartier voor tijd op het scorebord. Thijme Verheijen vond toen eindelijk een gaatje in de gedisciplineerd spelende defensie van Dongen. In de negentigste minuut voorkwam Sven Braken een blamage voor de ploeg uit Venlo.

Bekersfeer

Hardenberg was uitgelopen voor de bekerkraker tegen PEC Zwolle. Sportpark De Boshoek puilde uit. De supporters van HHC Hardenberg zorgden voor een pure bekersfeer. PEC Zwolle liet zich er niet door intimideren en kwam na achttien minuten al op voorsprong via Apostolos Vellios. Daarna ontspon zich een fascinerend gevecht dat nog alle kanten op kon tot de rode kaart voor Hardenberger Serginho Fatima een kwartier na rust. Ondanks de numerieke meerderheid kon PEC Zwolle geen afstand nemen en bleef het tot de laatste minuut spannend op De Boshoek. De 0-1 zege kwam niet meer in gevaar.

Loting

De loting voor de tweede ronde zal zaterdag 22 oktober rond 23.00u plaatsvinden en is te volgen via ESPN in het programma De Eretribune. Naast de 27 winnaars van de eerste ronde gaan ook Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente in de koker. Clubs die zich hebben geplaatst voor Europees voetbal zijn vrijgesteld van de eerste ronde. De wedstrijden voor de tweede ronde staan gepland op 10/11/12 januari 2023.