Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scoren in de bekerfinale (3): ‘Mooier dan mijn trouwdag’

KNVB Media
KNVB Media
23 maart 2018, 12:00
3:31

PEC Zwolle wint de KNVB Beker na een 5-1 zege op Ajax, een van de meest memorabele bekerfinales ooit. - Foto: KNVB Media

Feyenoord en AZ spelen op 22 april de honderdste bekerfinale. Wie scoort in de finale schrijft historie. Voor zichzelf. En voor de club. KNVB.nl blikt de komende weken met een aantal spelers terug op de goal die hun club eeuwige roem bracht. In deel drie Bram van Polen, die voor PEC Zwolle in 2014 scoorde tegen Ajax.

Ik had de hele dag al het gevoel dat het niet mis kon gaan

20 april 2014. Het is de zoveelste keer dat hij in gedachten teruggaat naar die mooie dag in 2014. En toch. Toch krullen zijn mondhoeken automatisch vrolijk en gaan de ogen in glinsterstand. Hij kan er – ook bijna vier jaar na dato – nog steeds niet over uit. Die bizarre bekerfinale, tegen Ajax. 5-1 voor ‘zijn’ PEC Zwolle. De club waar hij al meer dan tien jaar voor strijdt. 

Van Polen overal

Iedere seconde van die dag staat op het netvlies gebrand. Een herinnering voor de eeuwigheid, zo heeft ook mevrouw Van Polen ondervonden. “Ik heb het ook tegen haar gezegd. Ik vind de bekerfinale een mooiere dag dan mijn eigen trouwerij.”

Je kunt in het Mac3Park van PEC Zwolle moeilijk om Bram van Polen heen. Overal waar je kijkt prijkt de rechtsback op grote foto’s. Complete wanden Bram van Polen. Met de gewonnen KNVB Beker, met de gewonnen Johan Cruijff Schaal, ook in 2014. Overal Bram van Polen. “Ik had het geluk om op het juiste moment aanvoerder te zijn.”

Eerste hoofdprijs

“Alles klopte die dag”, zegt Van Polen, terwijl hij zijn handen heft. Weer breekt de lach door. “Het was de ultieme dag. Ik had de hele dag al het gevoel dat het niet mis kon gaan. Heel gek, want we waren toch niet bepaald de favoriet. Alsof het zo moest zijn.”

Hij draait zich halverwege het interview om. Hij ziet zichzelf, levensgroot. Op het moment dat hij zojuist de 5-1 heeft gemaakt in een krankzinnige bekerfinale. Underdog PEC Zwolle vernedert het Ajax dat een week later landskampioen wordt en pakt zodoende de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis. “Ik werd lichtelijk gek na dat doelpunt. Nou ja, laat dat lichtelijk maar weg.” Hij draait weer terug. “Ja, dit is wel een legendarische foto.”

Bram van Polen viert zijn goal in de bekerfinale tegen Ajax met de PEC Zwolle-supporters.

Roze wolk

Je bent echt even de koning van de wereld”

Toch is het Ajax dat uit de startblokken schiet. Door een pegel van Ricardo van Rhijn openen de Amsterdammers de score. Nadat de wedstrijd even wordt onderbroken omdat er vuurwerk op het veld komt, neemt PEC Zwolle het heft in handen. Halverwege is het al 4-1. Twee keer Ryan Thomas, twee keer Guyon Fernandez. Waarna Van Polen het feest vlak na  rust compleet maakt. 

Van Polen praat vol passie over dé dag. Alsof hij het telkens weer opnieuw beleeft. Dat gevoel dat hij toen had, dat wil hij wel vaker. “De Stentor schreef dat het leek alsof heel Zwolle op een roze wolk zat. En zo voelde het ook enorm. Zo van: wat kan mij gebeuren? Dat is zo’n ultiem gevoel.”

Heel Zwolle zat dagenlang op een roze wolk.

Gratis boodschappen

Hij bleef zo lang mogelijk op de roze wolk zitten. Dagen, weken. “Iedereen gunde het ons. Ik ging de dag na de finale boodschappen doen in woonplaats, Harderwijk. Kreeg ik allemaal dingen gratis. Kun je nagaan als ik in Zwolle had gewoond. Iedereen vond het mooi. Niks of niemand kan je iets maken op dat moment. Je bent echt even de koning van de wereld. Dat gevoel heb je in je leven niet vaak.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen