Quick Boys stunt tegen NAC Breda, Go Ahead Eagles ontsnapt

KNVB Media
KNVB Media
1 november 2023, 9:45

De eerste ronde van de TOTO KNVB Beker wordt deze week gespeeld. - Foto: KNVB Media

De kop is eraf. Dinsdag werden de eerste wedstrijden in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker gespeeld. Het leverde direct een aantal stunts op. Zo bekerden de amateurs van Quick Boys, GVVV en Spakenburg door ten koste van NAC Breda, Telstar en Helmond Sport, terwijl Go Ahead Eagles maar ternauwernood ontsnapte tegen Koninklijke HFC.

Eerst naar Katwijk. Daar vond dinsdag misschien wel de grootste verrassing plaats. Quick Boys maakte een ware happening van het treffen met NAC Breda. Met een lichtshow en vuurwerk werd het publiek op Sportpark Nieuw Zuid opgewarmd voor de bekerkraker. Maar niet alleen de supporters hadden er zin in. Ook de spelers van Quick Boys waren gebrand op een resultaat.

Via Ravelino Junte kreeg de thuisploeg na veertien minuten al een goede kans om op voorsprong te komen. NAC-doelman Tein Troost reageerde echter alert op het schot van de aanvaller. Elf minuten later was het wel raak voor Quick Boys. Met een bekeken steekpass stuurde Bram Franken Nick Broekhuizen weg. Met een geplaatst schot zette hij de Tweede Divisionist op voorsprong.

Ook na de openingstreffer kreeg Quick Boys de beste kansen. NAC, dat zonder een aantal sterkhouders speelde, zette daar te weinig tegenover. De vreugde bij de thuisploeg was dan ook groot toen scheidsrechter Edwin van der Graaf na negentig minuten plus blessuretijd voor het eindsignaal blies. De sensatie was compleet.

Spakenburg

Dan naar Spakenburg. De blauwen waren vorig seizoen de absolute stuntploeg in de TOTO KNVB Beker, met overwinningen op Eredivisionisten FC Groningen en FC Utrecht. Pas in de halve finale eindigde het avontuur na een 2-1 nederlaag tegen PSV. Of Spakenburg dat kunstje kan herhalen? Het zal moeilijk worden, maar de eerste aanzet is er, want de ploeg van trainer Chris de Graaf won dinsdagavond met 3-1 van Helmond Sport.

Peter van Ooijen zette de Brabanders op voorsprong, maar nog voor rust kwam Spakenburg terug. Het doelpunt kwam van wie anders dan Floris van der Linden, vorig seizoen nog topscorer van het bekertoernooi. Het duel leek op een verlenging af te stevenen, maar in de blessuretijd haalde Spakenburg nog twee keer de trekker over. Ahmed El Azzouti maakte de 2-1, waarna Sam van Huffel voor euforie op sportpark De Westmaat zorgde met de derde Spakenburgse treffer.

GVVV

Gestunt werd er ook in Veenendaal. Daar nam GVVV het op tegen Telstar. Ook hier leek een verlenging in de maak, ware het niet dat Jonathan Vergara Berrio daar een stokje voor stak. In de 89ste minuut liet hij sportpark Panhuis ontploffen. Na matig uitverdedigen van Telstar belandde de bal voor de voeten van de 24-jarige middenvelder uit Doetinchem. Al draaiend speelde hij zichzelf vrij, waarna hij de bal met een bekeken schot in de verre hoek schoot.

Go Ahead Eagles

Waar de euforie groot was bij Quick Boys, Spakenburg en GVVV, was er de teleurstelling bij Koninklijke HFC. De Haarlemmers waren zo dichtbij een stunt, maar stonden uiteindelijk met lege handen tegen Go Ahead Eagles. Er moest voor de nummer vijf van de Eredivisie een verlenging aan te pas komen om de amateurs op de knieën te krijgen.

Overigens mochten de Deventernaren blij zijn dát ze er überhaupt nog een verlenging uitsleepten, want na 86 minuten was het Koninklijke HFC dat op voorsprong kwam via Yassine Bouchnafa. De Tweede Divisionist had door het late doelpunt de winst voor het grijpen, maar in de slotminuut kopte Gerrit Nauber Go Ahead op gelijke hoogte. In de blessuretijd gingen beide teams op jacht naar de winnende treffer, maar Erwin Mulder hield Go Ahead op de been, terwijl de paal Koninklijke HFC redde.

In de extra tijd sloeg Go Ahead Eagles alsnog toe. Oliver Edvarsen maakte de 2-1. Op dat moment stond de thuisploeg nog maar met tien man op het veld na een rode kaart voor Xander van den Berg. Sylla Sow en Thibo Baeten velden het definitieve vonnis over Koninklijke HFC door de derde en vierde Deventer treffers binnen te schieten.

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Bekijk het programma en de uitslagen van de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker.