PSV en Ajax laten zich niet verrassen en plaatsen zich voor halve finale

3 maart 2023, 9:15

Ajax en PSV, hier in actie tegen elkaar in de Johan Cruijff Schaal, plaatsten zich allebei voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

De halve finalisten van de TOTO KNVB Beker zijn bekend. Na Spakenburg en Feyenoord scharen ook PSV en Ajax zich bij de laatste vier. De Eindhovenaren deden dit door met 3-1 te winnen van ADO Den Haag, Ajax was met 3-0 te sterk voor De Graafschap.

In het Philips Stadion had PSV voor rust al een comfortabele voorsprong te pakken. Johan Bakayoko zette de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij via een Haags been op 1-0, waarna Guus Til negen minuten later de marge verdubbelde.

Ibrahim Sangaré gaf ADO Den Haag in de tweede helft de definitieve knock-out. De Ivoriaan deed dat op fraaie wijze: met een snoeihard schot van een meter of twintig afstand joeg hij de bal in de kruising. Voor ADO-doelman Sonny Stevens was er geen houden aan. De bezoekers deden twee minuten later via Malik Sellouki nog wel iets terug, maar zijn doelpunt – ook een beauty – was slechts voor de statistieken.

Amsterdams feestje in de Achterhoek

Dan naar Doetinchem. Daar hoopte De Graafschap op een stunt tegen Ajax. Alexander Büttner kreeg al vroeg in de wedstrijd een kans om de Superboeren op voorsprong te zetten, maar zijn schot werd geblokt. Amper twee minuten later lag de bal aan de andere kant van het veld in het net. Brian Brobbey werd de diepte in gestuurd. De spits bracht de bal voor het doel, waar de Mexicaanse rechtsback Jorge Sanchez heel beheerst afmaakte.

Ajax drukte daarna door, dacht via Jurriën Timber op 2-0 te komen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Zeven minuten later viel de tweede Amsterdamse trefffer alsnog. Steven Bergwijn trok vanaf links naar binnen en haalde vernietigend uit. Voor de international was het zijn eerste doelpunt sinds 12 november. Brian Brobbey maakte in de 78ste minuut het Amsterdamse feestje in de Achterhoek compleet door de 3-0 achter doelman Hidde Jurjus te werken en Ajax definitief naar de halve finale te schieten.