Openda schiet Vitesse in blessuretijd naar halve finale TOTO KNVB Beker

10 februari 2021, 9:30

Loïs Openda schoot Vitesse in blessuretijd naar de overwinning. - Foto: Soccrates Images

Vitesse ligt op koers voor de tweede bekerwinst in de clubhistorie. Het team van trainer Thomas Letsch plaatste zich dinsdagavond als eerste deelnemer voor de halve finale. Loïs Openda was het goudhaantje namens de Arnhemmers. Hij schoot Vitesse in de kwartfinale in blessuretijd langs Excelsior (1-0).

De vorige keer dat de TOTO KNVB Beker werd gewonnen staat nog vers in het geheugen van de supporters van Vitesse. 30 april 2017. In een zwartgeel gekleurde Kuip in Rotterdam schoot Ricky van Wolfswinkel zichzelf de geschiedenisboeken in, door laat in de wedstrijd AZ op de knieën te krijgen met twee doelpunten. De eerste bekerwinst in de clubhistorie zorgde voor een waar volksfeest in Arnhem.

Vitesse is dichtbij een herhaling van dat kunststukje. Na dinsdagavond is de Gelderse formatie nog maar één horde verwijderd van een nieuwe finale in De Kuip. Gemakkelijk ging het echter niet in de kwartfinale. Excelsior, de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie, toonde zich een taaie tegenstander. Met name voor rust gaf het team van trainer Marinus Dijkhuizen amper iets weg. Alleen Armando Broja was dichtbij een treffer, maar de Albanees zag zijn schot op de paal belanden.

Opnieuw de paal

In de tweede helft voerde Vitesse de druk op. De wedstrijd speelde zich meer en meer op de helft van Excelsior af. Na ruim een uur spelen waren de Arnhemmers opnieuw dichtbij een doelpunt, maar ook Openda schoot op de paal. Vier minuten later was het wél raak, toen Broja de bal achter Excelsior-doelman Alessandro Damen werkte na een vrije trap van Riechedly Bazoer en een fraaie actie van Openda. Het juichen was echter van korte duur, want het doelpunt werd afgekeurd na ingrijpen van de VAR omdat de bal bij het nemen van de vrije trap niet stil lag.

Zo mocht Excelsior blijven hopen op een verlenging, of zelfs meer dan dat. Maar tot echt grote kansen kwamen de Rotterdammers amper. Aan de andere kant van het veld bleef Vitesse het doel van Damen onder vuur nemen. Maar ondanks de kansenregen bleek de Excelsior-doelman een sta-in-de-weg die zich maar niet liet kloppen.

Riechedly Bazoer duelleert namens Vitesse.

Openda de held

Lange tijd leek de goalie, die in de slotfase zelfs nog een kopbal van de lijn redde, de held van de avond te worden. Maar in de blessuretijd ging het alsnog mis voor Excelsior. Patrick Vroegh vond namens Vitesse de opgekomen Maximilian Wittek. De linksback legde de bal terug op Openda. Waar de Belgische aanvaller eerder het doel maar niet wist te vinden, plaatste hij de bal nu keurig in de hoek en liet hij Damen kansloos.

Daarmee schoot hij het bekersprookje van Excelsior aan diggelen. In Arnhem blijven de supporters echter hopen. Hopen op een herhaling van die mooie dag in april 2017.

Een hoogstandje van Vitesse-middenvelder Thomas Bruns.

Ajax - PSV

Woensdagavond wordt de tweede halve finalist in het toernooi om de TOTO KNVB Beker bekend. Op het programma staat de topper tussen Ajax en PSV, de nummers één en twee van de Eredivisie. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Ook de kwartfinale tussen NEC en VVV-Venlo stond gepland voor vanavond, maar dit duel werd vanwege de sneeuwval en vorst afgelast.

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Alle wedstrijden in de kwartfinale.