Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ook Ajax en PSV naar kwartfinale TOTO KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
21 januari 2022, 9:30

Ajax blijft op koers in het TOTO KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Ajax en PSV hebben zich donderdag als laatste twee clubs verzekerd van de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. De titelhouder zette eenvoudig amateurvereniging Excelsior Maassluis opzij. In de eigen Johan Cruijff ArenA kwam Ajax bijna tot dubbele cijfers: 9-0. PSV had meer moeite met Telstar, maar won wel met 2-1.

Nadat het bekeravontuur voor DVS'33 Ermelo dinsdag in deze achtste finale strandde tegen Vitesse, was Excelsior Maassluis nog de enig overgebleven vertegenwoordiger van het amateurvoetbal. De nummer 10 van de Tweede divisie had al drie bekerrondes op vreemde bodem overleefd door achtereenvolgens OFC, Westlandia en FC Emmen te kloppen. Ook in deze achtste finale moesten de Zuid-Hollanders opnieuw op pad, al was de bestemming er wel een die de amateurs op hun droomlijstje hadden staan.

Vanwege de coronamaatregelen bleef de Johan Cruijff ArenA helaas leeg, waardoor er geen armada vanuit het stadje aan de Schreur vertrok richting Amsterdam. En alle goede bedoelingen ten spijt, eenmaal op het veld bleken de Tricolores een paar maatjes te klein voor de 20-voudig winnaar van de KNVB Beker. Bij rust stond er al 5-0 op het bord, na 90 minuten floot arbiter Sander van der Eijk af bij een stand van 9-0.

Loepzuivere hattrick Danilo

Ajax-coach Erik ten Hag had niet zijn sterkste formatie binnen de lijnen gebracht. Hij gaf de kans aan een combinatie van reserves en jonge talenten. Van die laatste groep maakte keeper Jay Gorter zijn debuut in het eerste elftal, terwijl Amourricho van Axel Dongen en Youri Regeer na eerdere invalbeurten voor het eerst in de basis stonden. Nadat verdediger Nicolás Tagliafico al in de 9e minuut voor de openingstreffer zorgde, zette daarna Danilo zichzelf met een hattrick in de schijnwerpers. De Braziliaan scoorde na rust nog eenmaal. De overige vier Ajax-treffers kwamen op naam van Regeer, Kristian Hlynsson en Mohamed Daramy (2).

Excelsior Maassluis kon daar weinig tegenover zetten, maar zorgde pal voor tijd wel voor het mooiste moment van de avond toen Devin Plank zich aan de zijlijn van de Johan Cruijff ArenA meldde. De 20-jarige verdediger hoorde een jaar geleden dat hij een tumor in zijn been had, moest worden geopereerd en onderging chemokuren. Inmiddels werkt hij hard aan zijn terugkeer op het hoogste amateurniveau. Trainer Dogan Corneille stak zijn onfortuinlijke speler een extra hart onder de riem door hem in deze bijzondere wedstrijd speeltijd te gunnen. De spelers van Excelsior Maassluis en Ajax benantwoordden die geste door Plank door een erehaag het veld van de ArenA te laten betreden.   

,Ik ben heel blij dat ik in mocht vallen. Voor de wedstrijd dacht ik: een paar minuutjes zou mooi zijn. Het zag er even niet naar uit dat ik er nog in zou komen, want we hadden al vier keer gewisseld, maar uiteindelijk werd het een mooi moment”, zei Plank voor de camera van ESPN.

Veerman redt PSV

Eerder op de avond had PSV beduidend meer moeite om zich te ontdoen van Telstar. Sterker, de nummer 13 van de Keuken Kampioen Divisie pakte in Eindhoven in de 17e minuut brutaal de leiding via Ozgur Aktas. De centrale verdediger kopte een corner tegen de touwen en profiteerde daarbij van een foute inschatting van PSV-keeper Joël Drommel. Een verrassende voorsprong voor Telstar dat door vele blessuregevallen zwaar gehavend aan de aftrap stond.

Bij PSV had trainer Roger Schmidt de 19-jarige Fodé Fofana en nieuweling Joey Veerman in de basis gezet. Die laatste bleek goud waard op deze koude bekeravond. Veerman stond in de 32e minuut aan de basis van de gelijkmaker door aanvaller Bruma met een loepzuivere pass de diepte in te sturen. De Portugees omspeelde Telstar-goalie Ronald Koeman en rondde beheerst af. Een kwartier na rust zette Veerman zijn eigen naam op het scorebord door een teruggetrokken voorzet van rechtsback Phillipp Mwene op de rand van het zestienmetergebied hard binnen te schieten: 2-1. PSV kwam daarna niet meer in de problemen en voegde zich bij de laatste acht van het TOTO KNVB Bekertoernooi.

Die kwartfinales worden op 8, 9 en 10 februari 2022 gespeeld. De loting wordt zaterdag 22 januari verricht, in het programma De Eretribune op ESPN, vanaf 22.30 uur. Het is al bekend welke vier clubs een thuiswedstrijd spelen. Zij kunnen in de kwartfinale dus niet aan elkaar worden gekoppeld.

Clubs in kwartfinale

ThuiswedstrijdUitwedstrijd
AjaxAZ
N.E.C.Go Ahead Eagles
PSV NAC Breda
RKC WaalwijkVitesse

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen