NAC stunt opnieuw, AZ en N.E.C. ook naar kwartfinale

20 januari 2022, 10:30

NAC Breda blijft stunten in het TOTO KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Geen publiek op de tribune bij de drie wedstrijden in de achtste finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi, maar dat maakte de spanning er woensdagavond niet minder om. Drie keer was de eindstand 2-1 of 1-2 waarbij de grootste stunt op naam kwam van NAC dat via PEC Zwolle doorstootte naar de kwartfinale. AZ en N.E.C. boekten knappe zeges bij respectievelijk FC Twente en FC Groningen.

NAC ontpopt zich dit seizoen als de stuntploeg in het toernooi om de TOTO KNVB Beker. 'Nick Olij gaat voor niemand opzij', stond er op een spandoek in het Rat Verlegh-stadion. De penalty-killer in de vorige ronde tegen FC Utrecht was ook tegen PEC Zwolle in goede vorm. Daardoor kon PEC Zwolle uit vele kansen maar een keer scoren. De nummer negen uit de Keuken Kampioen Divisie deed dat beter. Feyenoord-huurling Bannis maakte de gelijkmaker, maar miste vlak na rust een opgelegde kans na een uitstekende actie van uitblinker Haye. Het werd NAC niet fataal. Tien minuten voor tijd groeide Kaj de Rooij uit tot de held van de avond door de 2-1 binnen te schuiven.

Cupfighters

AZ toonde zich de beste in de bekersubtopper tegen FC Twente. Twee cupfighters toch dus dat beloofde een interessant duel te worden, maar dat viel tegen vooral omdat AZ de thuisploeg in de tang had zonder zelf veel kansen te creëren. Na rust opende FC Twente uit het niets de score. AZ-keeper Vindahl veroorzaakte een penalty die door Ricky van Wolfswinkel feilloos werd binnen geschoten. FC Twente leek bevrijd, schoot ook nog op de paal na een mooie aanval, maar AZ richtte zich op. Eerst tikte Pleguezuelo een voorzet van de Midtsjo in eigen goal. Tien minuten voor tijd was Unnerstall kansloos op een diagonaal schot van Pavlidis. AZ naar de kwartfinale en dat was op basis van de hele wedstrijd terecht.

— Twee keer winnen en de rode loper naar De Kuip ligt uitgerold voor NAC, N.E.C. en AZ.

N.E.C. effectief

N.E.C. schaarde zich ook knap bij de laatste acht, maar deed dat in en tegen FC Groningen tegen de verhoudingen in. De trots van Nijmegen was zeer effectief met twee goals uit twee-en-een-halve kans. Calvin Verdonk schoot N.E.C. beheerst op 0-1. Terwijl iedereen zei volley nam hij een lange voorzet rustig op zijn binnenkantje. Michael de Leeuw maakt vlak voor rust gelijk uit een van de vele Groningse kansen. Maar vlak na rust schot Duelund N.E.C. in de koker voor de loting van de kwartfinale, aanstaande zaterdag op ESPN.

Programma donderdag

Daar moeten nog twee ploegen zich voor plaatsen. PSV en Ajax nemen het thuis op tegen ogenschijnlijk makkelijke tegenstanders: Telstar respectievelijk de amateurs van Excelsior Maassluis, dat uitkomt in de Tweede Divisie en in de vorige ronde FC Emmen aan de Meerdijk uit het toernooi kegelde. Maar in de beker is een verrassing nooit ver weg.

Uitslagen en programma Uitslagen en programma De uitslagen en het programma van de achtste finale van de TOTO KNVB Beker.