Keeper Koopmans redt ADO met kopgoal in laatste minuut

29 oktober 2020, 10:00

Keeper Luuk Koopmans was de held van ADO tegen Sparta. Met een kopgoal in blessuretijd dwong hij penalty's af en ging zijn club alsnog door in het bekertoernooi. - Foto: Soccrates Images

ADO Den Haag heeft op miraculeuze wijze de tweede ronde van het toernooi om de KNVB Beker bereikt. Keeper Luuk Koopmans kopte tegen Sparta in blessuretijd de gelijkmaker in de touwen. ADO Den Haag nam vervolgens de strafschoppen beter. Dat deed Cambuur ook in Waalwijk tegen RKC. De koploper uit de Keuken Kampioen Divisie zorgde zo voor een stuntje door de nummer twaalf uit de Eredivisie uit te schakelen.

In bekerwedstrijden kunnen keepers excelleren als het op strafschoppen aankomt. Dat weet keeper Koopmans van ADO Den Haag als geen ander. Alleen duurde het een beetje lang voordat zijn teamgenoten tegen Sparta de strafschoppen afdwongen. 'Dan doe ik het zelf wel', moet Koopmans hebben gedacht.

Wonder

Dat ADO Den Haag nog in de wedstrijd zat mag een klein wonder heten en was ook al aan Koopmans te danken. Hij ranselde de ene na de andere kans voor Sparta uit het doel. Alleen bij de treffer van Gravenberch in de eerste helft moest hij het antwoord schuldig blijven.

Held

In de blessuretijd groeide Koopmans uit tot de held van de avond. Eerste hield hij Harroui van de beslissing in de wedstrijd af. Vervolgens toog hij mee naar voren bij de laatste corner. Koopmans kopte de bal als ware hij een spits magnifiek binnen. In de verlenging werd niet meer gescoord, dus strafschoppen. Daarin hoefde Koopmans niet te excelleren. Vriends schoot de beslissende penalty op de lat. Het maakte voor Koopmans niet uit. De held was hij al.

Stunt(je) Cambuur

Ook in Waalwijk zagen we bekervoetbal op zijn best. Cambuur had brutaal de leiding genomen met 2-0 tegen de nummer twaalf uit de Eredivisie, afgelopen zondag nog bedwinger van Feyenoord. RKC kwam na rust terug, al duurde het tot vijf minuten voor tijd voordat Daneels met een krul in de kruising de aansluitingstreffer scoorde. Even later dwong Gaari met een schot van afstand strafschoppen af. Daarin toonde Cambuur zich mentaal sterk en trok met 5-3 toch nog aan het langste eind.

Cambuur zorgde voor een stuntje door RKC in eigen huis uit te schakelen. — Foto: Soccrates Images

Limburgse derby

Verder bleven verrassingen uit. De Limburgse derby tussen Roda JC en Fortuna Sittard spetterde minder als vooraf gehoopt. De ploeg uit Sittard won uiteindelijk soeverein met 0-2 in Kerkrade. En ook cultclub Telstar kan niet stunten tegen een ploeg uit de Eredivisie. Heracles was met 3-0 te sterk. In het vijfde en laatste duel van woensdagavond maakte FC Emmen een einde aan de bekerillusies van FC Eindhoven. Aan de Meerdijk werd het 2-0.

Roda JC kon Fortuna Sittard niet verrassen — Foto: Soccrates Images

Programma en uitslagen

De overige wedstrijden in de eerste ronde - met amateurclubs - staan vooralsnog gepland voor 1 en 2 december. In de tweede ronde stromen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ in. Deze clubs zijn vrijgesteld van de eerste ronde omdat ze actief zijn in Europa.

Programma eerste ronde TOTO KNVB Beker Programma eerste ronde TOTO KNVB Beker Klik hier.