Heerenveen pas na verlenging langs Hoek, strafschoppen bij Roda JC - Heracles

19 oktober 2022, 9:45

Dinsdag werden de eerste tien wedstrijden in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker gespeeld. - Foto: KNVB Media

De kop is eraf in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Twintig clubs streden dinsdagavond om een plek in de volgende ronde. De amateurs van HSV Hoek waren dichtbij een stunt. Pas in de verlenging bogen ze voor Eredivisionist sc Heerenveen. Ook in Kerkrade bleef het lang spannend. Daar moesten strafschoppen de beslissing brengen bij Roda JC – Heracles Almelo.

HSV Hoek – sc Heerenveen

‘Je weet dat je kansloos bent, maar er gebeurt altijd iets in de beker’, sprak Jan Mieras, voorzitter van Hoek-supportersvereniging De Purperen Hei voorafgaand aan de wedstrijd in de krant PZC. Er bleek geen woord van gelogen, want de Zeeuwse formatie was dinsdagavond dichtbij een stunt tegen sc Heerenveen. De thuisploeg begon brutaal aan de wedstrijd en kwam na zes minuten al op voorsprong dankzij een doelpunt voor Steve Schalkwijk.

De openingstreffer van de amateurs voedde de hoop op een verrassende uitslag. Toen Rik Impens Hoek na 26 minuten vanaf de strafschopstip op 2-0 zette, kreeg de Zeeuwse droom alleen maar grotere vormen. Tevergeefs, want Heerenveen knokte zich terug. Vlak voor rust tekende Mats Köhlert voor de aansluitingstreffer, waarna Rami Al Hajj de stand direct na de pauze weer in evenwicht bracht.

Via Sylvio Hage en Impens kreeg Hoek nog een paar mogelijkheden om wederom op voorsprong te komen, maar Heerenveen-doelman Xavier Mous liet zich niet nog een keer passeren. Na negentig minuten stond de 2-2 nog steeds op het scorebord. Pas in de verlenging moesten de dapper strijdende amateurs buigen voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen. Al Hajj was opnieuw de kwelgeest van Hoek. Hij tekende zowel voor de derde als vierde Friese treffer en schoot Heerenveen daarmee naar de volgende ronde.

Roda JC – Heracles

Ook in Kerkrade was er na negentig minuten geen winnaar. Romano Postema zette Roda JC op voorsprong tegen Heracles, maar na rust deden de Almeloërs via Elias Sierra en Nikolai Laursen iets terug. Lennard Hartjes bracht de 2-2 op het scorebord.

Toen er ook na de verlenging geen beslissing was, zat er maar één ding op: strafschoppen nemen. In de penaltyserie kroonde Koen Bucker, normaliter tweede doelman achter Michael Brouwer, zich tot de held van Heracles. Nadat de doelman eerst zelf trefzeker was vanaf de stip, keerde hij de beslissende strafschop van Hartjes en hielp hij Heracles aan een plek in de tweede ronde.