Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heerenveen via krankzinnige slotfase naar halve finale; VVV-Venlo ook door

KNVB Media
KNVB Media
18 februari 2021, 9:30

Siem de Jong kopte sc Heerenveen in de laatste minuut naar halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. - Foto: Soccrates Images

Twee duels tussen aartsrivalen behoorden lang tot de mogelijkheden in de halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Feyenoord - Ajax en Vitesse - NEC. Het liep anders. Heerenveen keerde in een bizarre slotfase een 1-3 achterstand tegen Feyenoord om. VVV-Venlo had een verlenging nodig tegen NEC en plaatste zich voor het eerst sinds 1988 voor de halve finale.

De Feyenoord-  en ook Ajax-supporters wreven zich al in de handen. Een extra Klassieker in deze barre coronatijd, dat was weer een lichtpuntje om naar uit te kijken begin maart. Lutsharel Geertruida had Feyenoord een kwartier in de tweede helft op een 3-1 voorsprong gekopt. Daar had het voor de pauze helemaal niet naar uitgezien. Heerenveen ging met een 1-0 rusten. De oprukkende Kaib stond vogelvrij en gaf een masterclass afronden na een voorzet van Van Bergen: snoeihard in de kruising. Een goal van Henk Veerman werd nog afgekeurd wegens buitenspel na ingrijpen van de VAR. 

— Feyenoord-keeper Marsman torpedeert Heerenveen-verdediger Van Hecke. Strafschop, die Marsman zal stoppen.  Foto: Soccrates Images

Herboren

Dat kan spannender moeten de virtuele scenaristen van de tweede helft hebben gedacht. Ze gebruikten de rust voor een script waar zelfs een gerenommeerde thrillerschrijver zijn vingers bij aflikt. Feyenoord kwam herboren uit de kleedkamer. Linssen maakte snel 1-1. Heerenveen kreeg vervolgens een penalty na een kamikaze-actie van Feyenoord-keeper Marsman, die zijn fout goed maakte door de strafschop van Joey Veerman te stoppen. Berghuis schoot na een fraaie combinatie met Linssen de 1-2 binnen. En na de 1-3 van Geertruida kon iedereen even naar adem happen. De kijkers moesten de tijd krijgen om alle gebeurtenissen te verwerken. 

Inzinking

Niet lang, want bekerverhalen staan altijd bol van plotwendingen. Er moest iets gebeuren met een hoofdpersoon. Berghuis. Rood. Hij had al geel dus een domme overtreding op Kaib was voldoende om te gaan douchen. Feyenoord met tien man verder. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd tot ongeveer tien minuten voor tijd. Dan volgt de apotheose in de vorm van een ontluisterende inzinking van Feyenoord. Elke hoge voorzet van Heerenveen is plotseling gevaarlijk. Nygren maakt in de 82e minuut de aansluitingstreffer. Vijf minuten later vergeet Marsman een kopbal van Siem de Jong te plukken: 3-3. Een minuut voor tijd kopt dezelfde De Jong Heerenveen naar de halve finale. 

— Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis moet na een tweede gele kaart met rood het veld af. Foto: Soccrates Images

Weerzien

Bekervoetbal op zijn best dat zich alleen achteraf laat beschrijven. En dan nog tart deze kwartfinale elke verbazing. De droom van een bonus-Klassieker spatte voor velen uiteen, maar daar zullen ze in Friesland niet om malen. Heerenveen krijgt begin maart koploper Ajax op bezoek in het Abe Lenstrastadion. Een mooi weerzien voor de oud-Ajacieden Siem de Jong en Lasse Schöne, voer voor een fonkelnieuw bekerverhaal.

Vliegtuigje

Vitesse-supporters hadden zelfs een vliegtuigje met steunbetuigingen boven het stadion  laten circuleren. Zo erg missen ze de Gelderse derby sinds aartsrivaal NEC is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Een treffen in de halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi, dat zou een onverwacht cadeautje zijn. En waarom ook niet. De tegenstander heette VVV-Venlo en in de vorige ronde had NEC ook al afgerekend met het in vorm zijnde Fortuna Sittard. 

— Janga brengt NEC met een fraai schot op gelijke hoogte met VVV-Venlo. Foto: Soccrates Images

Geweldenaar

Maar VVV-Venlo heeft Georgios Giakoumakis. Alles wat de Griekse geweldenaar aanraakt verandert in doelpunten. In de 23e minuut kwam de bal een beetje gelukkig voor zijn voeten en dan is het meestal raak: 0-1. En dat terwijl NEC eigenlijk beter voetbalde in het stadion van Heracles. Het eigen veld was onbespeelbaar. De beloning volgde in de tweede helft. Janga dwong met een fraai schot een verlenging af. 

1988

Daarin kon VVV-Venlo weer op zijn topscorer vertrouwen. Dit keer kroop Giakoumakis in de rol van aangever. Debutant Shabani schoot VVV-Venlo voor het eerst sinds 1988 naar de halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. 

— Debutant Shabani schiet VVV-Venlo voor het eerst sinds 1988 naar de halve finale. Foto: Soccrates Images

Halve finales 

Geen Klassieker en ook de Vitesse en NEC-supporters zullen nog even geduld moeten hebben. Maar wel Heerenveen - Ajax en Vitesse - VVV-Venlo. Halve finales in het bekertoenooi zijn altijd wedstrijden om naar uit te kijken. Dat is de magie van de cup. De wedstrijden staan gepland voor de week van 2,3 en 4 maart. Houd het programma hieronder in de gaten voor de exacte data en aanvangstijden. 

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Alle wedstrijden in de kwartfinale.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen