Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Halve finales TOTO KNVB Beker: wie gaan er naar De Kuip?

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2021, 10:00

Sebastien Haller maakte beide goals voor Ajax in de kwartfinale tegen PSV. - Foto: Soccrates Images

Vier clubs, twee duels, één beker. Het toernooi om de TOTO KNVB Beker seizoen 2020/'21 nadert zijn apotheose. Deze week is het tijd voor de halve finales. Vanavond staat Vitesse - VVV-Venlo op het programma, gevolgd door het duel sc Heerenveen - Ajax op woensdagavond. Beide duels beginnen om 21.00 uur en zijn live te zien op ESPN.

Vitesse - VVV-Venlo

Dinsdag 2 maart, 21.00 uur

Een beetje vreemd is het wel. Krap 72 uur na hun onderlinge competitiewedstrijd staan Vitesse en VVV-Venlo opnieuw tegenover elkaar in GelreDome. De eerste slag werd zaterdag door de thuisclub gewonnen (4-1), maar iedereen weet dat het bekertoernooi zijn eigen wetten kent. Het is erop of eronder.  

'De baas zijn'

"Dit is geen normale wedstrijd", weet Vitesse-trainer Thomas Letsch. "We hebben de kans om voor de derde keer in 30 jaar de bekerfinale te bereiken. De spelersgroep ervaart dat ook zo. Ze voelen dat het een speciaal duel is en enorm belangrijk voor de club”, aldus de succevolle Duitse oefenmeester op de eigen clubsite.

Letsch ziet het als een voordeel dat zijn Vitesse ook afgelopen zaterdag tegen VVV-Venlo speelde. Nog meer gelegenheid om de tegenstander te analyseren en de puntjes op de i te zetten. Bovendien is de eerste psychologische tik uitgedeeld. Of zoals aanvaller Armando Broja het verwoordt: "We hebben een signaal afgegeven dat GelreDome van ons is en wij in Arnhem de baas willen zijn."

In Arnhem en omstreken is de euforie over het winnen van de eerste hoofdprijs in de clubhistorie nog lang niet vergeten. Vier jaar geleden veroverde Vitesse na drie eerdere verloren finales onder leiding van coach Henk Fraser de TOTO KNVB Beker door in De Kuip AZ met 2-0 te verslaan. Ricky van Wolfswinkel was de grote man; hij scoorde beide goals.

Centrale verdediger Danilo Doekhi is dit seizoen een rots in de branding voor de Arnhemse formatie.

Winnaar in 1959

Voor VVV-Venlo is het spelen van de finale een kans die zich niet vaak voordoet. We moeten liefst 33 jaar terug in de geschiedenis voor de laatste keer dat de geelzwarten in de halve finales van het bekertoernooi stonden. Roda JC zette de ploeg van toenmalig coach Jan Reker in 1988 na verlenging de voet dwars. Voor het grootste bekersucces moeten we nog verder terug. In 1959, in de gloriedagen van VVV, ging de zilveren dennenappel naar Venlo. In het Haagse Zuiderpark mocht aanvoerder Gijs Nass na de 4-1 zege op ADO de beker in de lucht tillen. 

De Venlonaren hebben dit seizoen al een hele route in de bekerstrijd doorgelopen. Sinds oktober doorstonden ze vier ronden, alle tegen clubs uit de Keuken Kampoen Divisie: FC Den Bosch, Almere City FC, Go Ahead Eagles en N.E.C. In Vitesse staan ze voor het eerst tegenover een mede-Eredivisieclub. "Uiteindelijk zal iedereen zeggen dat Vitesse ook vanavond favoriet is", blikt trainer Hans de Koning vooruit op de eigen website. "Maar dat moet voor ons een geweldige motivatie zijn. We kunnen de finale gewoon halen! Het wordt dan ook weer een wedstrijd op zich. Als je iets tastbaars kan ‘pakken’ moet je daar vol voor gaan.”

De Limburgers rekenen weer op de scoringsdrift van hun Griekse goalgetter Georgios Giakoumakis. De topscorer van de Eredivisie maakte afgelopen zaterdag de enige VVV-treffer, uit een penalty. Het was alweer zijn 23e doelpunt van het seizoen. In het bekertoernooi was Giakoumakis tot dusver drie keer trefzeker. Coach De Koning kan ook weer beschikken over Christian Kum. De ervaren verdediger was afgelopen zaterdag geschorst.

Georgios Giakoumakis scoorde in het bekertoernooi tot dusver drie goals.

sc Heerenveen - Ajax

Woensdag 3 maart, 21.00 uur

De enige ontmoeting tussen beide clubs dit seizoen eindigde een half jaar geleden in een simpele 5-1 zege voor Ajax. Maar dat was toen. En dit is de strijd om de TOT KNVB Beker. Het bekertoernooi waarin dit seizoen heel spectaculaire dingen gebeuren. sc Heerenveen kan daar over meepraten.

Grillige Friezen    

sc Heerenveen is misschien wel een van de grilligste clubs van dit seizoen. De Friese formatie wisselt verrassende zeges af met onverklaarbare zeperds. Zoals afgelopen vrijdag de 4-1 nederlaag bij PEC Zwolle. Wat dat betreft heeft het vertrouwen in het bereiken van de finale misschien een klein deukje opgelopen. Aan de andere kant weet sc Heerenveen als geen ander hoe onvoorspelbaar de strijd om de beker kan zijn. 

Neem alleen al de kwartfinale twee weken geleden tegen Feyenoord. De bezoekers leken op rozen te zitten, totdat aanvoerder Steven Berghuis na een onnodige overtreding zijn tweede gele kaart ontving. Met een man meer boog Heerenveen in de laatste tien minuten een 1-3 achterstand om in een 4-3 overwinning. Spektakel, euforie, ongeloof. Bekervoetbal op zijn best.

Kunnen de Friezen dat woensdag tegen Ajax opnieuw opbrengen? Wellicht. De bekerwinnaar van 2009 kan zomaar uit zijn slof schieten. Zeker voor een affiche dat wordt gezien als de wedstrijd van het jaar. Bovendien heeft het in Siem de Jong en Lasse Schöne twee ervaren krachten in de selectie die hun oude werkgever Ajax door en door kennen én heeft het twee dagene extra voorbereidingstijd gehad ten opzichte van de tegenstander.

Siem de Jong was met twee goals in de slotfase de grote held voor sc Heerenveen in de kwartfinale tegen Feyenoord.

Ajax schaakt op drie borden

Ajax heeft aantal zware wedstrijden in de benen. De Europese strijd tegen Lille, gevolgd door de Eredivisietopper tegen PSV afgelopen zondag. Het is het logische gevolg van het feit dat de Amsterdammers nog op alle borden meeschaakt om de prijzen. Koploper in de Eredivisie; achtste finalist in de Europa League en bij de laatste vier van het nationale bekertoernooi. Met een brede selectie is dat ook goed te doen, al kan trainer Erik ten Hag woensdag geen beroep doen op de geschorste backs Nicolas Tagliafico en Devyne Rensch en de geblesseerde Noussair Mazraoui.

Ajax heeft op weg naar deze halve finale al een bijzonder pittig bekertraject achter de rug. In de tweede ronde werd FC Utrecht op curieuze wijze ternauwernood afgeschud (5-4), waarna achtereenvolgens AZ (0-1) en PSV (2-1) aan de kant werden gezet. Drie Eredivisieclubs en bepaald niet de minsten. Met een uitwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion heeft Ajax opnieuw een fikse klus in het vooruitzicht op weg naar prolongatie van de bekerwinst.

Immers, Ajax is nog altijd bekerhouder nadat het in de finale van 2019 met 4-0 veel te sterk was voor Willem II. Vorig jaar werd de ploeg in de halve finale de voet dwars gezet door FC Utrecht, maar kon de eindstrijd geen doorgang vinden vanwege het coronavirus. Ajax is in Nederland met 19 gewonnen beker recordhouder en was zes keer verliezend finalist.

De finale van de TOTO KNVB Beker wordt traditioneel in de Rotterdamse Kuip gespeeld.

Finale

De finale wordt zondag 18 april gespeeld in Stadion Feijenoord in Rotterdam.

Arbitrage Arbitrage Allard Lindhout en Bas Nijhuis leiden halve finales TOTO KNVB Beker.

Alle 101 finales Alle 101 finales Neem een duik in het verleden van de TOTO KNVB Beker en lees de verhalen van alle 101 gespeelde finales.

Maak elke wedstrijd
spannender met TOTO

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen