Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Grootste stunt aller tijden: Hercules kegelt Ajax uit de beker

KNVB Media
KNVB Media
21 december 2023, 22:00

USV Hercules is een van de vier amateurclubs bij de laatste zestien van het TOTO KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

USV Hercules - uit de derde divisie - heeft voor misschien wel de grootste bekerstunt uit de historie gezorgd door Ajax uit het toernooi te kegelen. De Utrechtse amateurclub was voor de strijd tussen de Griekse titanen uitgeweken naar stadion De Galgenwaard waar 5.000 supporters hun ogen niet konden geloven toen ze na afloop naar het scorebord keken: 3-2. Het stond er echt. Tim Pieters was met twee treffers de grote man bij Hercules. "Dit gaat de hele wereld over."

En daar had hij gelijk in want vele buitenlandse kranten repten over de blamage van Ajax. Maar het was natuurlijk vooral de mega-stunt van USV Hercules. Een bekersensatie die op één staat in een top drie met met verder AZ - IJsselmeervogels 5-6 na strafschoppen (kwartfinale 1975) en FC Utrecht - Spakenburg 1-4 (kwartfinale 2023). De Galgenwaard blijkt dus vruchtbare grond voor een bekerstunt.

 

Goudhaantje

Ajax dacht de klus wel even te klaren op de zompige grasmat maar de Herculanen knokten voor elke meter en hadden in Tim Pieters een goudhaantje. De aanvaller tikte voor rust de 1-0 binnen en verdubbelde na ruim een uur spelen de voorsprong door de bal vanaf de rand zestien hard in de verre hoek te draaien.

Ik vond het geen eens onverdiend

In de laatste tien minuten kwam Ajax toch nog terug via goals van Brobbey en Akpom en leek de 20-voudig bekerwinnaar orde op zaken te stellen. Maar het slotwoord was aan Hercules-invaller Mats Grotenbreg. In de blessuretijd viel de bal na een vrije trap voor zijn voeten. Hij twijfelde niet en zijn eerste schot op goal bezorgde Grotenbreg de avond van zijn leven en Hercules de mooiste de dag uit de clubhistorie. Trainer René van der Kooij vatte de gebeurtenissen op het veld pakkend samen: "Ik vond het geen eens onverdiend." Dat vertrouwen hadden de huisgenoten van Tim Pieters vooraf al. Zij hadden namelijk 15 euro ingezet op een zege van Hercules én een doelpunt van Pieters. Die gok leverde uiteindelijk ruim tienduizend euro op waardoor het nog lang onrustig bleef in het studentenhuis.

Zevenklapper

De twee andere amateurclubs die donderdagavond in actie kwamen werden uitgeschakeld. Katwijk kwam thuis tegen Almere City nog wel op voorsprong maar moest tegen tien Almeerders toch het onderspit delven. De Treffers kwam er niet aan te pas tegen Go Ahead Eagles in De Adelaarshorst dat zichzelf met een zevenklapper naar achtste finales speelde; 7-1.

Vitesse sloot een dramatische eerste seizoenshelft af met een goed gevoel door sc Heerenveen uit te schakelen. Amine Boutrah werd in het Gelredome de matchwinner; 1-0. De bekertopper PSV - FC Twente werd afgelast. Het veld in Eindhoven was door de hevige regenval onbespeelbaar.

Programma en uitslagen Programma en uitslagen Bekijk het programma en de uitslagen van de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen