Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Feyenoord winnaar 100ste finale TOTO KNVB Beker

Michiel Baas
KNVB Media
22 april 2018, 20:00

Feest bij Feyenoord na de 0-2 van Robin van Persie. - Foto: KNVB Media

De 100ste finale van de TOTO KNVB Beker is gewonnen door Feyenoord. De Rotterdammers waren zondagavond in De Kuip met 0-3 te sterk voor AZ, dat net als vorig jaar de finale verloor. Feyenoord is de opvolger van Vitesse.

De TOTO KNVB Bekerfinale, editie 100. Eén die bol stond van het sentiment. De TOTO KNVB Beker die John de Wolf aan aanvoerder Karim El Ahmadi uitreikte, was eenmalig van goud. De ballenjongens in De Kuip bestonden uit jeugdleden van HVV en RAP, de clubs die in 1899 in de eerste eindstrijd tegenover elkaar stonden.

Sfeervol

AZ en Feyenoord troffen elkaar in een sfeervolle ambiance. De supporters van beide kernen maakten van De Kuip – traditioneel het decor voor het slotstuk van het bekertoernooi – een prachtige voetbaltempel. De zomerse omstandigheden maakten de decor waar mogelijk nog fraaier.

AZ oogstte de afgelopen maanden veel lof. Door de prestaties, maar vooral door de manier waarop de overwinningen werden bewerkstelligd: met aantrekkelijk voetbal. Alleen tegen de traditionele top 3 – Ajax, PSV en Feyenoord – wilde het maar niet lukken. Met die frustratie moest nu maar eens afgerekend worden, zo was de gedachte in Alkmaar. Daarnaast had het nog iets goed te maken, aangezien de finale van vorig jaar werd verloren van Vitesse (0-2).  

Teleurstellend

Feyenoord kent als uitgetreden kampioen een teleurstellend seizoen, maar winst van de TOTO KNVB Beker zou in één klap veel goedmaken.

Als bezoekers in eigen stadion – AZ was de thuisspelende ploeg – kreeg Feyenoord in de eerste helft de meeste kansen. Zeker na de 1-0 van de oplettende Nicolai Jørgensen waren de Rotterdammers met schoten van afstand een paar keer dicht bij nieuw succes. AZ had moeite om het Feyenoord aanvallend écht moeilijk te maken. Spits Wout Weghorst kwam amper in het spel voor en ook de individuele klasse van Alireza Jahanbakhsh werd door Feyenoord beteugeld.   

Die kwaliteitsexplosie kwam er bij Feyenoord wel uit. In minuut 57, om precies te zijn. Robin van Persie zorgde voor de mooiste aanval van de avond. Hij zette een korte combinatie op met Kevin Diks en stiftte de bal met zijn rechterbeen langs Marco Bizot. Hij bracht hiermee de Feyenoord-aanhang in extase, en bracht Feyenoord bijzonder dicht bij de dertiende bekerwinst. Tien minuten later zat zijn werk erop. Met een staande ovatie verliet hij het veld.

Scrimmage

In het vervolg probeerde AZ van alles. Coach John van den Brom bracht drie aanvallende wissels binnen de lijnen, maar verder dan een scrimmage op de doellijn en een kans voor Weghorst kwamen de Alkmaarders niet. Sterker, in de blessuretijd maakte Jens Toornstra nog de 0-3.

Voor Feyenoord betekende de bekerwinst de tweede in drie jaar en runner-up AZ moet minstens een jaar wachten voordat het een nieuwe kans op de eerste bekerwinst sinds 2013.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen