Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Feyenoord verslaat AZ in bekertopper; Cambuur stunt tegen Vitesse

KNVB Media
KNVB Media
8 februari 2024, 10:45

Feyenoord-trainer Arne Slot kan in de halve finale zijn oude club SC Cambuur treffen. - Foto: KNVB Media

Feyenoord heeft woensdagavond AZ met 2-0 verslagen in een stampvolle Kuip en stoomt door naar de halve finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi. SC Cambuur verraste eerder op de avond Vitesse (3-1) en plaatste zich voor de tweede keer in de historie bij de laatste vier. De Trots van Leeuwarden reikte voor het eerste zo ver in 2017, destijds onder leiding van de huidige Feyenoord-trainers Arne Slot en Sipke Hulshoff.

AZ was vol goede moed naar Rotterdam gereisd. In de competitie was een paar dagen eerder weliswaar met 1-0 verloren van Feyenoord, maar de Alkmaarders waren een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg. AZ-trainer Maarten Martens kon vanwege een schorsing echter niet beschikken over zijn topschutter Vangelis Pavlidis.

'Lucky'

Arne Slot zou Arne Slot niet zijn als hij niet op zoek was gegaan naar een manier om Feyenoord weer te laten domineren. Met Bart Nieuwkoop als valse rechtsbuiten en Calvin Stengs op tien lukte het zijn ploeg nu wel om onder de druk van AZ uit te voetballen. Gernot Trauner leek na 2,5 jaar met een harde kopbal eindelijk zijn eerste goal voor Feyenoord te scoren. De goaltune daverde al door De Kuip maar de verdediger stond in de 32ste minuut een millimeter buitenspel.

Even later moest Trauner met een hamstringblessure het veld verlaten. Een minuut voor rust kwam Feyenoord toch verdiend op 1-0. Lutsharel Geertruida kopte een mislukt schot van David Hancko binnen. 'Een lucky, maar wat geeft het', zou oud-verslaggever Eddy Poelmann zeggen.

De tweede helft verliep rommelig. AZ kon geen echte vuist maken. Het gemis van aanvalsleider Pavlidis deed zich voelen. Pas na het inbrengen van aankoop Lequincio Zeefuik ontstond er enige dreiging voor de goal van Timon Wellenreuther, die de geblesseerde Justin Bijlow verving. Vier minuten voor tijd maakte Bart Nieuwkoop aan alle onzekerheid een einde door na een mooie aanval de 2-0 binnen te tikken. Een domper voor Feyenoord was nog wel dat Quinten Timber met een zware hersenschudding het veld af werd gedragen.

'Europa in? Alles kan'

Eerder op de avond zette SC Cambuur het eigen stadion in vuur en vlam. Een ronde eerder had de ploeg van Henk de Jong nog met pijn en moeite de amateurs van Hercules afgeschud (3-4 na verlenging). Woensdagavond kwam Vitesse op bezoek voor de kwartfinale bij de nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie. Vitesse staat laatste in de Eredivisie maar een wedstrijd in de beker kan dan zalvend werken voor de getormenteerde supportersziel.

Aan strijdlust lag het niet bij de bekerwinnaar van 2017. SC Cambuur was voor rust op 1-0 gekomen via de jonge spits Milan Smit. In de tweede helft bleef Vitesse knokken en werd tien minuten beloond met de gelijkmaker van Anis Hadj-Moussa. De ploeg van Edward Sturing kon alleen niet doordrukken. Sterker nog, het was SC Cambuur dat via Fedde de Jong twee minuten later weer aan de leiding kwam. Een benutte penalty van Smit in de 88ste minuut bracht het stadion definitief in feeststemming.

SC Cambuur plaatste zich voor de tweede keer in de historie voor de halve finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi en mag nog altijd dromen van de finale in De Kuip. En misschien wel meer. 'Europa in? Alles kan', sprak Henk de Jong na de stunt met veel bravoure. En zo is het. Dat is de magie van bekervoetbal. Saillant detail is dat bij de vorige keer dat SC Cambuur tot de laatste vier reikte - in 2017 - de huidige Feyenoord-trainers Arne Slot en Sipke Hulshoff de scepter zwaaiden in Leeuwarden.

Loting

N.E.C. Nijmegen, SC Cambuur en Feyenoord gaan zaterdagavond in de koker bij de loting voor de halve finales, live te volgen in het programma De Eretribune op ESPN, rond 22.30 uur. FC Groningen en Fortuna Sittard maken donderdag uit wie zich daar als vierde club bij voegt.

Uitslagen en programma Uitslagen en programma Bekijk de uitslagen en het programma voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen