Feyenoord en FC Utrecht bekeren door na zeges in het noorden

19 december 2019, 20:30

Mark van der Maarel (2) juicht na de treffer van Issah Abass (links). - Foto: Soccrates Images

Feyenoord en FC Utrecht hebben zich donderdag als laatste clubs geschaard onder de laatste zestien van de strijd om de TOTO KNVB Beker. Beide eredivisionisten ontdeden zich in het noorden van het land van respectievelijk SC Cambuur (1-2) en FC Groningen (0-1).

Nadat eerder in de week al Ajax, PSV en AZ de grootste moeite hadden om de achtste finales te bereiken, kreeg ook Feyenoord het stevig voor zijn kiezen. Het volgepakte Cambuurstadion kreeg een zinderende bekerstrijd voorgeschoteld. Sfeervol op de tribunes, hartstochtelijk op het kunstgras. Als trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie ging Cambuur brutaal de confrontatie aan met het favoriete Feyenoord.

De Friezen zochten volop de aanval én kregen uitstekende kansen via met name Issa Kallon en Mitchel Paulissen. Kenneth Vermeer stond echter attent te keepen en behoedde Feyenoord voor een achterstand. Namens de Rotterdammers nam Nicolai Jørgensen het doel na 28 minuten spelen onder vuur, maar daar bleef het wel bij.

Jarige Berghuis scoort

Direct na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Cambuur bleef aandringen en al snel stond Paulissen oog in oog met Vermeer. Ook Jørgensen kreeg een dot van een kans, maar schoof de bal op aangeven van Steven Berghuis net naast de verkeerde kant van de paal. Op het moment dat de dreiging van Cambuur aan het afnemen was, halverwege de tweede helft, sloeg Feyenoord via Berghuis toe. De jarige aanvoerder krulde de bal in de 67e minuut, vanaf de rand van de zestien, met zijn linkervoet perfect in de hoek. Een schitterende actie.

Vijf minuten later sprongen alle Friezen van hun stoel toen Delano Ladan door Renato Tapia onderuit werd geschoffeld en scheidsrechter Dennis Higler resoluut naar de penaltystip wees. Het buitenkansje werd vervolgens door de Fransman Robin Maulun feilloos benut: 1-1. Het bleek wel zo ongeveer het laatste aanvallende wapenfeit van Cambuur.

Nadat eerst Jens Toornstra knalhard op de lat schoot, trok Feyenoord in de 87e minuut de wedstrijd definitief naar zich toe. De diepgaande Luis Sinisterra trok de bal terug, Berghuis liet hem met een overstapje gaan waarna verdediger Marco Senesi via de paal en de rug van Doke Schmidt raak schoot: 1-2. Feyenoord ontsnapte, maar bekert wél door.

FC Groningen - FC Utrecht

FC Groningen en FC Utrecht waren eerder op de avond aan elkaar gewaagd. De thuisclub drong aanvankelijk het meeste aan en kreeg aardige mogelijkheden, maar de bezoekers waren voor rust gevaarlijker via Gyrano Kerk en Mark van der Maarel. Gescoord werd er echter niet.

In de tweede helft kregen Sander van de Streek en Kerk opnieuw grote kansen op de Utrechtse openingstreffer, maar hadden het vizier niet op scherp. Wél stonden zij even later aan de basis van de goal van Abass. Van de Streek stuurde in de 68e minuut Kerk diep, die met een afgemeten voorzet de Ghanese invaller een niet te missen kans bood: 0-1. Abass stond pas een paar minuten binnen de lijnen, als vervanger voor de geblesseerd uitgevallen Jean-Christophe Bahebeck.

Voor Groningen was de opgelopen achterstand het sein om vol op jacht te gaan naar de gelijkmaker. En de thuisploeg kwam heel dichtbij, maar zowel Mo El Hankouri als invaller Romano Postema vonden in de laatste tien minuten Utrecht-keeper Maarten Paes op hun weg.

De uitslagen van donderdag 19 december in de tweede van het KNVB Bekertoernooi.

Loting

Zaterdagavond wordt er geloot voor de komende rondes van de TOTO KNVB Beker. Niet alleen worden de zestien resterende clubs aan elkaar gekoppeld voor de achtste finales, ook wordt er meteen 'doorgeloot' voor de kwartfinales, halve finales en finale. Zo wordt voor alle clubs in één klap de mogelijke route naar de Kuip uitgestippeld. De loting is vanaf 22.00 uur live te zien in de uitzending van De Eretribune op FOX Sports. De volgende zestien clubs gaan de kokers in:

• Eredivisie (10): Ajax, AZ, Feyenoord, Fortuna Sittard, sc Heerenveen, Heracles Almelo, PSV, FC Utrecht, Vitesse, Willem II.
  • Keuken Kampioen Divisie (4): FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, NAC Breda, TOP Oss.
  • Tweede divisie (2): IJsselmeervogels, Spakenburg.