Feyenoord door na krankzinnige bekeravond in de Kuip

9 februari 2023, 10:15

Feyenoord, Spakenburg en PSV mogen als kersverse kwartfinalisten nog dromen van de 104e finale in De Kuip. - Foto: KNVB Media

Het was een bekeravond om van te smullen met een krankzinnig scoreverloop in de Kuip; zinderende spanning in Spakenburg en een prachtige goal in Eindhoven. Bekervoetbal zoals bekervoetbal bedoeld is. Toen het stof was neergedaald, had Feyenoord tegenstander NEC en vooral keeper Mattijs Branderhorst op de knieën gekregen; mag Spakenburg in het bekersprookje blijven geloven en had PSV zich niet opnieuw laten verrassen door FC Emmen.

Een N.E.C.-supporter plaatste onderweg naar Rotterdam de volgende tweet: 'Vanavond naar Rotterdam en nu al zin in een avondvullend programma: 3-3 na 90 minuten, 5-5 na verlenging, winnen na 23 pingels en om 4.30u weer thuis vannacht…'

Hij zat er niet ver naast. Het werd uiteindelijk 2-2, 4-4 en helaas voor de supporter won Feyenoord na strafschoppen in een wedstrijd waarin het publiek in een maalstroom van emoties werden meegesleept. Daar zag het lang niet naar uit. Feyenoord had in de eerste helft de bal, maar te weinig vernuft om een gaatje te vinden in de NEC-verdediging. Dat gaatje ziet Oussama Tannane altijd wel en met twee acties plaatste hij zijn ploeg in een zetel voor de kwartfinale. Eerst zette hij met een splijtende pass Clavin Verdonk voor Wellenreuther. De linksback rondde kalm af: 0-1. Vlak voor rust zocht Tannane het geluk met een dribbel in de Feyenoord-zestien. De bal kwam in de kluts bij Marques die de 0-2 binnentikte.

23 reddingen

Na de pauze probeerde Feyenoord uit alle macht de aansluitingstreffer te forceren. Het kreeg ook kansen, maar zoals wel vaker dit seizoen slordig in de afwerking. Bovendien stak keeper Mattijs Branderhorst in topvorm. Uiteindelijk zou de teller stoppen bij 23 reddingen; het hoogste aantal ooit gemeten door statistiekenbureau OPTA. Met nog een minuut op de klok zag zelfs trainer Arne Slot het niet meer zitten, gaf hij na afloop toe. Maar in de Kuip is een wedstrijd nooit gespeeld. Philippe Sandler hield Bullaude van een zekere goal af met een handsbal: penalty en rode kaart. Kökcü maakte vanaf de stip de aansluitingstreffer, 1-2, en wat er daarna gebeurde kon niemand na afloop beschrijven.

50 doelpogingen

Feyenoord zou uiteindelijk vijftig (!) keer op doel schieten, maar ook NEC toonde een enorme veerkracht en strijdlust. Twee minuten in blessuretijd kopte Igor Paixão de 2-2 binnen en kreeg Feyenoord vervolgens nog meerdere kansen op de overwinning in de reguliere speeltijd. Keeper Branderhost leek alle ballen wel aan te trekken en speelde de wedstrijd van zijn leven. Verlengen dus. Daarin nam NEC brutaal een 2-3 voorsprong, die een minuut later door Gimenez al weer teniet werd gedaan. Vervolgens schoot Dilrosun op weergaloze wijze de 4-3 binnen. Een zucht ging door De Kuip. Kwartfinale bereikt, toch? Maar dat was buiten Jordy Bruijn gerekend die bij de tweede paal slim de 4-4 hoog in de touwen schoot.

Strafschoppen. Heel Nijmegen hoopte op Branderhorst, maar Feyenoord maakte vanaf elf meter geen fout. NEC wel een keer. Het was bijna middernacht toen Paixão Feyenoord naar de kwartfinale schoot. Hoe laat de N.E.C.-supporter thuis was is niet bekend. Slapen zal sowieso lastig zijn geweest. De wedstrijd zal nog wel een paar keer door zijn hoofd gespookt hebben.

Op de schouders

Ook op Sportpark de Westmaat in Spakenburg moesten strafschoppen de beslissing brengen. Het dorp was al weken in de ban van het bekertreffen met die andere grootheid uit het zaterdagvoetbal: Katwijk. Een unieke kans voor 'de Blauwen' om de kwartfinale van de KNVB Beker te halen en te dromen om de prestatie van IJsselmeervogels te evenaren. De grote rivaal bereikte in 1975 als eerste amateurclub de halve finale.

Spakenburg kwam in de eerste helft verdiend op 1-0 door wie anders dan Floris van der Linden, de man van de hattrick in de vorige ronde tegen FC Groningen. Na rust tapte Katwijk uit een ander vaatje en zag die dadendrang beloond met een doelpunt van Van Mil. Daarna bleef het vooral spannend met de onvermijdelijke strafschoppen tot gevolg. Met een fabuleuze save ranselde Spakenburg-keeper Alessandro Damen de vierde Katwijk-penalty uit de hoek, waarna Luuk Admiraal raak schoot en de spelers van Spakenburg ouderwets op de schouders gingen. Damen verricht aanstaande zaterdag de loting voor de kwartfinale in het ESPN-programma De Eretribune. Zijn voorkeur gaat uit naar een duel in de Galgenwaard tegen de club uit zijn geboortestad Utrecht.

Schitterende knal

PSV had in de competitie nog verloren van FC Emmen, maar liet zich dit keer niet verrassen. Na veertien minuten stond het 2-0 door twee goals van verdediger Jarred Branthwaite notabene. Dat was de jonge Engelsman nog nooit overkomen. FC Emmen speelde volgens trainer Dick Lukkien in de eerste helft met poep in de broek. Na rust waren de broekjes verwisseld en maakte Mark Diemers er met een schitterende knal nog een wedstrijd van. Uiteindelijk maakte Luuk de Jong met zijn eerste treffer sinds begin november een einde aan alle onzekerheid.