Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FC Utrecht naar finale TOTO KNVB Beker na zege op Ajax

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2020, 22:45

FC Utrecht drong ten koste van Ajax door tot de finale van de TOTO KNVB Beker. - Foto: Soccrates Images

FC Utrecht is de eerste finalist in de TOTO KNVB Beker. De Domstedelingen plaatsten zich woensdagavond ten koste van een machteloos Ajax voor de eindstrijd: 2-0. Sander van der Streek en Simon Gustafson namen de doelpunten voor hun rekening.

De supporters van FC Utrecht zorgden voor een heerlijke sfeer in de Galgenwaard. Met een sfeeractie vooraf en aanmoedigende teksten die van de tribune rolden gaven zij de thuisploeg net dat extra beetje vertrouwen. Gesteund door het thuispubliek ging Utrecht direct op zoek naar de openingstreffer. Al vroeg in de wedstrijd werd Gyrano Kerk weggestuurd op de rechterflank. Hij legde de bal terug op Simon Gustafson, maar de Zweedse middenvelder schoot de bal net naast het doel van Ajax-keeper André Onana.

Daarmee gaven de Domstedelingen een eerste waarschuwing af aan Ajax. FC Utrecht was erop gebrand om voor de zevende keer in de historie de bekerfinale te halen. Ajax daarentegen liet opnieuw zien dat het niet in blakende vorm is. Na de uitschakeling in de Europa League en het verlies in de Eredivisie van afgelopen zondag tegen AZ, waren de Amsterdammers ook in Utrecht slordig. Veel verder dan schoten uit de tweede lijn kwam de regerend landskampioen niet.

Toch was Nicolas Tagliafico na 22 minuten dichtbij een Amsterdamse treffer. Een weggekopte voorzet van Hakim Ziyech door Justin Hoogma belandde voor de voeten van de Argentijn. Hij haalde vernietigend uit, maar zijn schot spatte – mede dankzij een hand van de prima keepende Jeroen Zoet – uiteen op de lat.

Van der Streek opent de score

John van den Brom: drie bekerfinales in vier jaar tijd.

FC Utrecht haalde opgelucht adem, maar leek verder niet onder de indruk. De ploeg van trainer John van den Brom bleef het eigen spel spelen en zocht naar ruimte achter de verdediging van Ajax. De thuisploeg werd daar na iets meer dan een half uur spelen voor beloond. Bij een vrije trap van Gustafson liep Sander van der Streek weg uit de rug van Donny van de Beek. De voorzet van Gustafson was op maat, waardoor  de volledig vrijstaande Van de Streek de bal eenvoudig achter Onana kon koppen.

De Domstedelingen waren vier minuten voor rust zelfs dichtbij een tweede treffer. Opnieuw werd Kerk de diepte ingestuurd. Hij legde af op de inlopende Gustafson. De Zweed probeerde de bal met de binnenkant van zijn voet te plaatsen, maar zag zijn inzet nu aan de andere kant naast het doel van Onana gaan.

Strafschop FC Utrecht

Zo had FC Utrecht de betere kansen. Ajax kwam niet verder dan een paar speldenprikjes, zoals een schot van Quincy Promes in de korte hoek. Het bleek een makkelijke prooi voor Zoet. Aan de andere kant van het veld kwam de thuisploeg er weer eens dreigend uit toen Leon Guwara Van der Streek wegstak. De middenvelder werd binnen de zestien vervolgens onderuitgehaald door Edson Alvarez. Scheidsrechter Björn Kuipers wees naar de stip, waarna Gustafson namens Utrecht vanaf elf meter mocht aanleggen. Oog in oog met Onana bleef de Zweed koel en zette de thuisploeg op een 2-0 voorsprong.

Met Klaas Jan Huntelaar als invaller binnen de lijnen probeerde Ajax nog iets te forceren, maar het gewenste effect bleef uit. Een derde Utrechts doelpunt leek eerder in de lucht te hangen dan de Amsterdamse aansluitingstreffer. Zo kwam de 2-0 stand op het scorebord niet meer in gevaar, waarna er een groot feest losbarstte in de Galgenwaard. De enige Utrechter die het feest niet meevierde was Sean Klaiber, die in de slotfase een gele kaart kreeg en daardoor de bekerfinale aan zijn neus voorbij zag gaan.

Met Klaas Jan Huntelaar in de ploeg ging Ajax op zoek naar de aansluitingstreffer, maar ook de ervaren spits kon FC Utrecht-doelman Jeroen Zoet niet passeren.

Zevende bekerfinale

Waar Ajax treurde na de zoveelste dreun in een paar weken tijd, kan het seizoen van FC Utrecht nog wat extra glans krijgen. De Domstedelingen kunnen zich opmaken voor de bekerfinale. De zevende in de clubhistorie en de eerste onder leiding van John van den Brom. Maar De Kuip is voor de oefenmeester geen onbekend terrein. Voor Van den Brom is het zijn derde bekerfinale in vier jaar tijd. Tot dusverre won hij de TOTO KNVB Beker echter nooit.

Wie de tegenstander van FC Utrecht in de eindstrijd wordt, dat wordt donderdag bekend. Dan staan Feyenoord en NAC Breda tegenover elkaar in de tweede halve finale.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen