FC Utrecht na verlenging langs AZ, ook De Graafschap en sc Heerenveen door

8 februari 2023, 9:30

De eerste kwartfinalisten in de TOTO KNVB Beker zijn bekend. - Foto: KNVB Media

FC Utrecht, De Graafschap en sc Heerenveen hebben zich bij de laatste acht in de TOTO KNVB Beker geschaard. De drie clubs plaatsten zich dinsdagavond ten koste van AZ, De Treffers en NAC Breda voor de kwartfinale.

Veel ogen waren dinsdagavond gericht op Alkmaar. Daar stonden AZ en FC Utrecht tegenover elkaar. Anderhalve week geleden mondde de ontmoeting tussen beide teams in de Eredivisie uit tot een waar spektakelstuk, met na negentig minuten een 5-5 eindstand op het scorebord.

Zo’n spektakel werd het deze keer niet in het AFAS Stadion, maar spannend was het wel. AZ kreeg via de van Sparta overgekomen Sven Mijnans en Jesper Karlsson een paar goede mogelijkheden voor rust, maar beiden scoorden niet. Dat deed Nick Viergever in de tweede helft wel. De routinier slingerde de bal voor vanaf de linkerflank en tot verbazing van alles en iedereen viel de bal in de verre hoek achter AZ-goalie Mathew Ryan.

De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker. Die viel drie minuten voor tijd. Nadat Karlsson zijn strafschop gekeerd zag worden door Utrecht-doelman Vasilis Barkas, mocht de Zweed een minuut later wel juichen. Met een droge knal volleerde hij de bal achter de Griekse sluitpost. FC Utrecht kwam nog met een slotoffensief, maar ondanks schoten van Jens Toornstra en Othman Boussaid hield AZ stand.

Een verlenging moest beslissing brengen. Daarin eiste de Japanner Naoki Maeda de hoofdrol op door een steekpass vanuit het middenveld beheerst achter Ryan te schieten. AZ probeerde het daarna nog wel, maar Utrecht liet zich niet nog een keer verrassen en plaatste zich bij de laatste zestien.

De Graafschap wint van De Treffers

De Graafschap bereikte de kwartfinale via een overwinning op De Treffers. De amateurclub hield in de eerste helft nog knap stand in Doetinchem, maar was na rust niet opgewassen tegen de ploeg van trainer Adrie Poldervaart. Basar Önal zette de Achterhoekers op voorsprong, waarna Giovanni Korte de score verdubbelde. Het slotakkoord was voor Charlison Benschop, die de derde Doetinchemse treffer voor zijn rekening nam.

NAC geveld door kind van de club

In Breda gingen ze zitten voor een ouderwets avondje NAC. Een bekerstunt tegen sc Heerenveen hing in de lucht. Helemaal nadat Tom Boere de Brabanders na zestien minuten op voorsprong zette. Maar uitgerekend een kind van NAC in Friese dienst maakte een eind aan het Bredase bekersprookje. Sydney van Hooijdonk, in het verleden goed voor 21 doelpunten voor NAC, schoot Heerenveen vlak voor rust op gelijke hoogte.

De spits ontpopte zich tot de plaaggeest van zijn oude ploeg, want in de 53ste minuut schoot hij opnieuw raak. Het leverde sc Heerenveen en plek in de kwartfinale op en Sydney van Hooijdonk een luxe etentje. Dat had de spits gewonnen na een weddenschap met zijn vader Pierre. “Maar we doen alleen een hoofdgerechte”, stelde de ex-international lachend tegenover ESPN.