FC Twente en PSV plaatsen zich voor achtste finale

11 januari 2023, 9:15

Xavi Simons, hier in actie tegen Ajax, opende de score voor PSV tegen Sparta Rotterdam. - Foto: KNVB Media

Grote verrassingen bleven dinsdagavond uit in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. FC Twente schaarde zich bij de laatste zestien ten koste van Telstar, terwijl PSV verder bekerde tegen Sparta. Verder gaan ook De Graafschap, ADO Den Haag en NAC Breda de koker in voor de loting.

FC Twente trapte dinsdag de tweede ronde van het bekertoernooi af. In eigen stadion was de nummer vier van de Eredivisie een maatje te groot voor Telstar. De Enschedeërs waren veruit de betere ploeg, maar toch duurde het even voordat de thuisploeg de score opende. Daan Rots brak de ban, door in de 37ste minuut een voorzet van Sem Steijn binnen te schieten. Vijf minuten later was het weer raak voor de Groenloër. Deze keer reageerde hij alert nadat een bekeken kopbal van Manfred Ugalde tegen de paal belandde.

Ook na rust was FC Twente de dominerende partij. Het jaagde op een derde treffer, maar Telstar-doelman Ronald Koeman bleek meerdere keren een sta-in-de-weg. Op aangeven van Ugalde besliste Virgil Misidjan na ruim een uur spelen alsnog de wedstrijd. Een minuut later deed Thomas Oude Kotte iets terug voor Telstar. Via Rein Smit kreeg de nummer veertien van de Keuken Kampioen Divisie een mogelijkheid kreeg op de aansluitingstreffer, maar FC Twente-doelman Lars Unnerstall liet zich niet nog een keer passeren.

Déjà vu in Rotterdam

Sparta en PSV beleefden een déjà vu in Rotterdam. Vier dagen eerder stonden beide teams immers ook al tegenover elkaar, maar dan in Eindhoven. Waar het in de competitie eindigde in 0-0, lukte het PSV in de TOTO KNVB Beker wel om te winnen van de ploeg van trainer Maurice Steijn. Xavi Simons zette de bezoekers op het juiste spoor, waarna Noni Madueke de marge verdubbelde.

In de tweede helft bracht Arno Verschueren de spanning terug op  Het Kasteel, waar het regende en stormde. Even leek Sparta er zelfs een verlenging uit te slepen, maar invaller Koki Saito (over) en Tobias Lauritsen (redding Joël Drommel) wisten het net niet te vinden.

Brabants onderonsje in verlenging beslist

NAC plaatste zich ten koste van FC Eindhoven voor de achtste finale. De bezoekers leken lange tijd op weg naar de volgende ronde dankzij een doelpunt van Charles-Andreas Brym, maar in de blessuretijd schoot Charles-Jesaja Herrmann NAC naast de provinciegenoot. De 1-1 hield lang stand in de verlenging, waardoor iedereen zich al op leek te maken voor een strafschoppenserie. Maar dat was buiten Rowan Besselink om gerekend. De verdediger van NAC hielp de thuisploeg in de slotseconde aan een plek in de achtste finale.

Verder drongen ook De Graafschap en ADO Den Haag door tot de volgende ronde. De ploeg uit Doetinchem was met 4-1 te sterk voor HVCV Quick, terwijl ADO Den Haag aan het langste eind trok tegen Kozakken Boys (3-1).