FC Groningen staat in halve finale na bloedstollende strijd met Fortuna Sittard

KNVB Media
KNVB Media
9 februari 2024, 9:30

FC Groningen-doelman Hidde Jurjus pakte een van de strafschoppen. - Foto: KNVB Media

FC Groningen heeft zich als laatste club geplaatst voor de halve finales van de TOTO KNVB Beker. De club uit de Keuken Kampioen Divisie versloeg Eredivisionist Fortuna Sittard na strafschoppen.

Onder barre omstandigheden begonnen de twee clubs aan de vierde en laatste kwartfinale van dit bekertoernooi. Groningen begon die wedstrijd als de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie, Fortuna Sittard staat momenteel op een keurige tiende plaats in de Eredivisie.

Beide ploegen waren in de eerste helft dicht bij de openingstreffer. Groningen-middenvelder Laros Duarte raakte de lat en Kaj Sierhuis en Justin Lonwijk zagen aan de andere kant hun pogingen gestopt worden door Hidde Jurjus. In de tweede helft bleven grote kansen uit en ook in de verlenging wisten Groningen en Fortuna niet te scoren. Na 120 minuten voetbal stond dan ook de 0-0-eindstand op het bord.

Een penaltyserie moest uitmaken wie het laatste ticket voor de halve finale mee naar huis mocht nemen. De strafschoppen van Romano Postema, Kristoffer Peterson en Nick Bakker werden feilloos raak geschoten. Daarna leek Groningen op poleposition te komen toen Jurjus een strafschop van invaller Oguzhan Özyakup stopte.

Direct daarna stopte Fortuna-doelman Michael Verrips echter ook de inzet van Luciano Valente. De volgende vier strafschoppen vlogen allemaal tegen de touwen en dus mocht Mouhamed Belkheir niet missen voor Fortuna. De 25-jarige aanvaller schoot zijn penalty via de lat over en dus staat Groningen in de halve finale.

Historie

Het is voor de eerste keer in 38 jaar dat twee KKD-clubs zich voor die halve finales wisten te plaatsen. Eerder deze week won ook SC Cambuur zijn kwartfinale met 3-1 van Vitesse. In het seizoen 1985/86 kregen ook RBC Roosendaal en ADO Den Haag dat voor elkaar.

De andere halvefinalisten zijn Feyenoord en NEC. FC Groningen wist de felbegeerde KNVB Beker een keer eerder te winnen. In mei 2015 won de ploeg van de toenmalige coach Erwin van de Looi in de finale met 0-2 van PEC Zwolle. Albert Rusnák nam beide treffers voor zijn rekening.