Excelsior, Vitesse en PSV door naar kwartfinale

20 januari 2021, 9:15

Vreugde bij Excelsior na het bereiken van de kwartfinale. - Foto: Soccrates Images

Excelsior mag blijven dromen van de finale van de TOTO KNVB Beker. De nummer 15 van de Keuken Kampioen Divisie plaatste zich dinsdagavond voor de kwartfinale, door na strafschoppen te winnen van MVV. Ook Vitesse en PSV drongen door tot de laatste acht.

Dat er een team uit de Keuken Kampioen Divisie de kwartfinale zou bereiken, was met het affiche tussen MVV en Excelsior in de derde ronde al zeker. In Maastricht bleef het spannend tot de laatste minuut. De IJslander Elías Már Ómarsson zette Excelsior na een kwartier spelen op voorsprong vanaf de strafschopstip, maar bij rust prijkte er een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord dankzij treffers van Koen Kostons en Joeri Schroijen.

Excelsior ging na rust op jacht naar de gelijkmaker en trok het initiatief naar zich toe. De formatie van trainer Marinus Dijkhuizen kreeg een aantal goede mogelijkheden en mocht na 71 minuten ook juichen toen Siebe Horemans een hoekschop achter MVV-doelman Mike Havekotte kopte.

De Rotterdammers bleven daarna de bovenliggende partij, maar scoren deed Excelsior niet meer. MVV deed dat evenmin. Ook in de verlenging bleven doelpunten uit, waardoor een strafschoppenserie beslissing moest brengen. Daarin schoot Excelsior vijf keer raak. Luc Mares schoot namens MVV op de lat, waardoor het bekeravontuur van de thuisploeg voorbij was. Excelsior daarentegen mag blijven dromen van De Kuip.

Stunt Volendam blijft uit

Na Excelsior hoopte FC Volendam zich als tweede club uit de Keuken Kampioen Divisie te plaatsen voor de kwartfinale. De opgave van het team van trainer Wim Jonk was echter een lastige: winnen van PSV. Toch was de club uit het palingdorp voor rust de bovenliggende partij. Via Nick Doodeman, Boy Deul, Zakaria El Azzouzi en Samuele Malttierri kreeg Volendam prima kansen om de score te openen, maar PSV-doelman Lars Unnerstall liet zich niet passeren.

In de tweede helft waren de rollen omgekeerd en was het vooral PSV dat de aanval zocht. De Eindhovenaren zagen hun inspanningen al snel beloond worden, via een schot in de verre hoek van Nodi Madueke. Elf minuten voor tijd gooide Denzel Dumfries de wedstrijd in het slot, door een strafschop binnen te schieten. Daarmee kwam er een eind aan de bekerdroom van het dapper strijdende FC Volendam.

Het dapper strijdende FC Volendam moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in PSV.

Vitesse schakelt ADO uit

Ook Vitesse drong dinsdagavond door tot de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. In eigen huis wonnen de Arnhemmers met 2-1 van ADO Den Haag. Loïs Openda en Matus Bero scoorden namens de thuisploeg. Amar Catic deed negen minuten voor tijd nog iets terug namens ADO, maar het was te laat om Vitesse nog aan het wankelen te brengen.

Programma Programma Bekijk het programma voor de achtste finale van de TOTO KNVB Beker