Excelsior stunt, FC Emmen eindelijk weer eens bij laatste zestien

KNVB Media
KNVB Media
16 december 2020, 9:30

Thomas Oude Kotte (links) juicht nadat hij Excelsior op voorsprong heeft gezet tegen PEC Zwolle. - Foto: Soccrates Images

Excelsior en FC Emmen zijn doorgedrongen tot de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. Excelsior bereikte de volgende ronde door in eigen huis te stunten tegen PEC Zwolle (2-0), FC Emmen schaarde zich bij de laatste zestien door FC Groningen te verslaan (2-1).

Als nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie nam Excelsior het dinsdagavond op tegen PEC Zwolle, de nummer elf van de Eredivisie. In het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam hadden de bezoekers uit Overijssel aanvankelijk het meeste balbezit. Veel leverde het de ploeg van trainer John Stegeman niet op. Zwolle kwam niet verder dan twee kleine mogelijkheden voor Pelle Clement.

In de slotfase van de eerste helft werd Excelsior dreigender, maar het duurde ruim een uur voor de 0-0 stand van het scorebord verdween. Het was Thomas Oude Kotte die de score opende. Een voorzet van de Excelsior-verdediger viel zomaar achter PEC-doelman Michael Zetterer. Door een paar wissels in te brengen probeerde Stegeman de Zwolse uitschakeling nog af te wenden, maar het bleek tevergeefs. Ahmad Mendes Moreira velde vier minuten voor tijd het vonnis over PEC Zwolle door de 2-0 binnen te schieten en Excelsior daarmee naar de volgende ronde te helpen.

Voor PEC Zwolle, bekerwinnaar in 2014 en verliezend finalist in 2015 zit het bekertoernooi er zodoende op. Excelsior plaatste zich voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 voor de achtste finale.

Emmen eindelijk weer achtste finalist

Ook FC Emmen schaarde zich bij de laatste zestien. De laatste keer dat dat gebeurde was in het seizoen 1998/1999. De ploeg van trainer Dick Lukkien won dit seizoen nog geen wedstrijd in de Eredivisie, maar was dinsdagavond in eigen huis met 2-1 te sterk voor FC Groningen.

De Zweed Ramon Pascal Lundqvist zette de bekerwinnaar van 2015 in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar na rust kantelde het duel. Glenn Bijl zorgde na een uur spelen voor de gelijkmaker. Enkele minuten later profiteerde Anco Jansen van een fout FC Groningen-doelman Sergio Padt. De 2-1 bleek tevens de eindstand.

FC Emmen won in eigen huis van FC Groningen.

Programma woensdag

Woensdagavond komen onder meer PSV en Ajax in actie in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. De Eindhovenaren gaan op bezoek bij De Graafschap, Ajax speelt in de Johan Cruijff ArenA tegen FC Utrecht. Daarnaast staat de wedstrijd tussen Almere City FC en VVV-Venlo op het programma.

Programma tweede ronde TOTO KNVB Beker Programma tweede ronde TOTO KNVB Beker Bekijk het programma.