De vijf beste amateurclubs van de afgelopen vijf bekertoernooien

Stephan Oexman
17 augustus 2018, 14:00

VVSB kwam in 2016 tot de halve finale van het bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

Voor zeventig amateurclubs begint het toernooi om de TOTO KNVB Beker in de komende dagen. Zaterdag staan de eerste wedstrijden op het programma in de eerste en tweede kwalificatieronde.

In de twee kwalificatierondes vechten zeventig amateurclubs om 27 tickets voor het hoofdtoernooi om de TOTO KNVB Beker. Volgende week zaterdag, 25 augustus, zal in De Eretribune op FOX Sports rond 23.00 uur geloot worden voor die eerste ronde van het bekertoernooi. De loting zal ook live te zien zijn op totoknvbbeker.nl.

Iedere editie van het bekertoernooi krijgt kleur door stunts van amateurclubs tegen betaaldvoetbalclubs. We maakten een ranglijst op van de zeventig deelnemende amateurclubs, gemeten aan de hand van de ronde die ze ieder jaar wisten te bereiken in de afgelopen vijf edities. Daaruit kwamen deze vijf amateurclubs als beste naar voren.

Maikey Parami en Jordy Zwart namens VVSB in De Galgenwaard.

1. VVSB

Wie herinnert zich het bekersprookje van VVSB in 2015/’16 niet? Met nog tien minuten te gaan en een 2-0 achterstand uit bij FC Den Bosch leek het bekertoernooi er op te zitten voor de ploeg uit Noordwijkerhout, maar dankzij een miraculeuze ontsnapping werd er met 2-3 gewonnen en speelde de ploeg in de halve finale uit tegen FC Utrecht. Dat bleek het eindstation (3-0), maar ook in de voorgaande twee seizoenen wist de ploeg de laatste zestien van het bekertoernooi te bereiken. VVSB is de laatste jaren cupfighter pur sang.

Omdat VVSB werd vrijgeloot in de eerste kwalificatieronde, moet het aanstaande woensdag aan de bak in de tweede kwalificatieronde om het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker te bereiken. Met een uitwedstrijd tegen tweedeklasser Uno Animo uit Loon op Zand op het programma, is de ploeg favoriet om door te gaan. Maar zoals VVSB zelf als geen ander weet: in de TOTO KNVB Beker is alles mogelijk.

2. Kozakken Boys

De nummer twee van de Tweede Divisie van afgelopen seizoenen kwam in de laatste vijf seizoenen vier keer bij de laatste 32. In 2015 haalde de ploeg uit Werkendam ook de laatste zestien, maar AZ won destijds van Kozakken Boys (1-3). Vorig seizoen was de ploeg van toenmalig trainer Danny Buijs dichtbij een stunt bij de laatste 32, maar pas na verlenging moest Kozakken Boys in een uitwedstrijd het hoofd buigen voor PEC Zwolle (3-2).

Omdat Kozakken Boys vorig seizoen de tweede periodetitel in de Tweede Divisie won, zijn de Werkendammers dit seizoen zeker van deelname aan de eerste ronde. Zij zijn samen met AFC en Katwijk de enige amateurclubs die zeker zijn van een plek in de kokers bij de loting volgende week zaterdag.

Kozakken Boys heeft dit seizoen automatisch een plek in het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker gekregen door een periodetitel in de Tweede Divisie.

3. Achilles '29

Dat Achilles ’29 op deze derde plek staat, komt vooral doordat ze van 2013/’14 tot 2016/’17 als club uit de Jupiler League automatisch geplaatst waren voor de laatste 64. Al wist het vorig seizoen, toen de ploeg uitkwam in de Tweede Divisie, in de eerste ronde te stunten tegen eredivisionist NAC Breda (4-3). Een ronde later was N.E.C. te sterk in Nijmegen (3-0).

Zaterdag speelt Achilles ’29 in de eerste kwalificatieronde van de TOTO KNVB Beker uit tegen tweedeklasser Zaanlandia. Mochten de Groesbekers winnen, wacht in de tweede kwalificatieronde een thuiswedstrijd tegen de winnaar van Harkemase Boys – De Dijk.

4. HHC Hardenberg

Wie terugdenkt aan het bekertoernooi van 2015/’16 denkt vooral aan VVSB, maar ook HHC Hardenberg presteerde dat jaar uitmuntend. Nadat het in de achtste finale N.E.C. had uitgeschakeld (2-0), verloor het in de kwartfinale met de kleinst mogelijke marge van AZ (1-0). Aanstaande woensdag begint voor de ploeg uit Overijssel het toernooi om de TOTO KNVB Beker, met een thuiswedstrijd in de tweede kwalificatieronde tegen OFC.

5. De Treffers

Groesbeek is goed vertegenwoordigd in dit lijstje. De Treffers wist zich de afgelopen vijf seizoenen te plaatsen voor de laatste 64 van het bekertoernooi. Twee keer kwam de ploeg ook bij de laatste 32, maar in 2014/’15 was N.E.C. daarin te sterk (1-3) en vorig jaar ging de ploeg hard onderuit tegen RKC Waalwijk (7-0). De Treffers speelt woensdag thuis in de tweede kwalificatieronde tegen de winnaar van Quick ’20 – DVS ’33 Ermelo.

Programma kwalificatierondes Programma kwalificatierondes Bekijk het volledige programma in de kwalificatierondes van de TOTO KNVB Beker.

Sinds drie seizoenen is de opzet van de TOTO KNVB Beker gewijzigd. Om een eerlijk vergelijk te maken is de huidige tweede kwalificatieronde voor deze ranglijst gelijk aan de voormalige eerste ronde. In beide gevallen is dit de laatste ronde voordat de betaaldvoetbalclubs instromen.