De Treffers stunt tegen SC Cambuur; Ajax en AZ door

KNVB Media
KNVB Media
12 januari 2023, 9:30

De Treffers zorgde woensdag voor de grootste stunt tot dusver in deze tweede ronde. - Foto: KNVB Media

De eerste grote stunt van deze tweede ronde in de TOTO KNVB Beker komt op naam van De Treffers. De Tweededivisionist uit Groesbeek was woensdag op eigen veld met 1-0 te sterk voor SC Cambuur. Een goal van Willem den Dekker zorgde ervoor dat de Friezen overwacht uit het bekertoernooi werden geknikkerd.

Een historische prestatie van De Treffers dat voor het eerst in de clubgeschiedenis de achtste finales van de TOTO KNVB Beker haalde. Opnieuw door een vertegenwoordiger van het hoogste niveau te verslaan. De ploeg van oud-prof Leeroy Echteld bereikte het hoofdtoernooi via een zege op Noordwijk, maar was daarna in de eerste ronde te sterk voor RKC Waalwijk (2-0).

Op sportpark Nieuw-Zuid was het woensdag opnieuw raak tegen een Eredivisieclub. En hoe. Hoewel de meeste kansen voor Cambuur waren, zorgde Den Dekker na een half uur spelen met een fabelachtige goal voor een heerlijk bekerfeest in Groesbeek. Hij nam de bal in het strafschopgebied aan, maakte een halve draai en volleerde raak in de kruising: 1-0. Voor Cambuur was er nog genoeg tijd om de zaken recht te zetten, maar de thuisploeg hield in het vervolg van de wedstrijd knap stand. Al ging dat wel ten koste van een rode kaart voor doelman João Virginia, in blessuretijd. Met rechtsback Doke Schmidt op doel - alle wissels waren al gebruikt - knokte De Treffers zich naar de eindstreep.

Het was de enige verrassing van de avond. Ajax en AZ bekerden door ten koste van respectievelijk FC Den Bosch en Excelsior. Ajax miste veel basisspelers, maar bleef in Brabant vrij eenvoudig overeind. Dusan Tadic benutte een penalty, waarna Kenneth Taylor in de tweede helft de strijd besliste. Keeper Gerónimo Rulli debuteerde voor Ajax. AZ nam voor rust al afstand van Excelsior via goals van Jens Odgaard, Dani de Wit en Jesper Karlsson. Na rust prikte Vangelis Pavlidis er nog een bij. De Alkmaarders wonnen met 1-4.

Ook FC Emmen (2-3 zege bij VVV-Venlo), N.E.C. (0-4 overwinning bij Almere City FC) en sc Heerenveen (2-0 tegen FC Volendam) bekeren door.