Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De overeenkomst tussen Martin van Geel en Frenkie de Jong

KNVB Media
KNVB Media
2 mei 2019, 17:00

Frenkie de Jong is tegenwoordig een bepalende speler bij Ajax. Hij debuteerde echter in het betaald voetbal namens Willem II. - Foto: KNVB Media

Wat hebben Martin van Geel en Frenkie de Jong gemeen? En wat is de overeenkomst tussen Jaap Stam en Mounir El Hamdaoui? In aanloop naar de finale om de TOTO KNVB Beker speuren we naar spelers met een verleden in zowel het rood-wit van Ajax als het rood-wit-blauw van Willem II.

Van Willem II naar Ajax

Op 19 maart 1979 was Martin de Geel de eerste speler die rechtstreeks van Willem II naar Ajax werd getransfereerd. De middenvelder, die later ook technisch directeur bij de Amsterdammers werd, zou twee jaar bij Ajax blijven. Later maakten ook spelers als Hans Werdekker, Tomás Galásek en Marc Overmars de stap van Tilburg naar de hoofdstad. De snelle linksbuiten was uitermate succesvol en een belangrijke schakel in het team dat in 1995 de Champions League won en de Wereldbeker veroverde.

Het laatste exponent uit de jeugdopleiding van Willem II dat tot wasdom kwam bij Ajax, is natuurlijk Frenkie de Jong. De begaafde middenvelder uit Arkel staat komende zondag tegenover de club waar hij als voetballer groot werd. In 2015 werd hij voor het symbolische bedrag van slechts één euro verkocht, met een doorverkooppercentage. Achteraf gezien een gouden zet, want het leverde Willem II na de transfer van De Jong naar Barcelona een slordige 8,5 miljoen euro op.

Tomás Galásek wint in 2006 als aanvoerder van Ajax de KNVB Beker.

Van Ajax naar Willem II

Vooral de laatste jaren vinden veel spelers van Ajax onderdak in Tilburg, al dan niet op huurbasis. De laatste direct transfer werd gemaakt door verdediger Damil Dankerlui, die zondag de bekerfinale hoopt te spelen. Recente spelers die verhuurd werden aan het ‘Ajax van het Zuiden’ zijn onder meer Lucas Andersen, Ruben Ligeon, Lesley de Sa en Richairo Zivkovic. In een iets verder verleden kon Willem II rekenen op spelers als Kenneth Vermeer, Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald.

De eerste speler die van Amsterdam naar Tilburg verhuisde, was overigens Henk Elzer. Hij speelde ruim 100 wedstrijden voor Ajax en vertrok in 1957 naar Brabant.

Damil Dankerlui doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar draagt nu het shirt van Willem II.

Beide clubs

Er zijn ook aardig wat voetballers die zowel het rood-wit van Ajax als het rood-wit-blauw van de Tricolores hebben gedragen. Al dan niet met een omweg. Uit de huidige Willem II-selectie is Vurnon Anita daar een goed voorbeeld van. Na zijn vertrek bij Ajax ging Anita aan de slag in Engeland, maar begin dit seizoen dook hij op in Tilburg.

Ook Mounir El Hamdaoui en Jaap Stam zijn voorbeelden van spelers die beide shirts droegen. Tussen Willem II en Ajax speelde El Hamdaoui nog voor AZ. Stam vertrok in 1995 uit Tilburg om voor PSV te spelen en elf jaar later liet de robuuste verdediger AC Milan achter zich om zijn carrière af te sluiten bij Ajax.

International Jaap Stam droeg zowel het shirt van Willem II als Ajax.

Co Adriaanse

Trainer Co Adriaanse verdient in dit overzicht een speciale vermelding. De oefenmeester stond bij beide verenigingen op de loonlijst en is nog altijd de meest succesvolle Willem II-coach ooit. Onder zijn leiding werd Willem II tweede in de Eredivisie, waardoor het zich plaatste voor de Champions League. De opmerkelijke prestaties leverde hem een transfer op naar Ajax, waar hij in november 2001 werd ontslagen.

Co Adriaanse als trainer van Ajax tussen Maxwell, Zlatan Ibrahimovic en Mido.

102 BEKERFINALES!

De meest opmerkelijke feiten en verhalen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen