Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De KNVB Beker: ontknopingen als filmscenario’s

KNVB Media
KNVB Media
19 september 2017, 15:45

In 2016 zorgde VVSB voor een enorme stunt door de halve finales te bereiken. - Foto: KNVB Media

De KNVB Beker trapt deze week af met de 1e ronde. Maar liefst 64 ploegen beginnen aan een lange route die moet eindigen in De Kuip. De charme van het toernooi? Ontknopingen die lezen als onwerkelijke filmscenario’s. Voorbeelden genoeg.

Bekermania in de Bollenstreek

Het is begin 2016 als VVSB de landelijke media beheerst. Bekermania in de Bollenstreek. De amateurs uit Noordwijkerhout staan 'zomaar' in de halve finale, nadat FC Den Bosch met 2-3 wordt verslagen. Tim van der Weiden weet niet wat hem overkomt. Het is alsof heel Nederland zijn telefoonnummer heeft. De vrijwillige verenigingsman moet in allerijl een heuse persconferentie beleggen. Het is de enige manier om de aandacht van de media te bundelen. 

En dus wordt de kantine voor één keer omgetoverd tot mediahuis. Tafels aan de kant, sponsorbord erin. VVSB is hot. Ook op deze avond. Acht cameraploegen, radio en diverse schrijvende journalisten bevolken de kantine, terwijl sommige spelers op hun werk worden gevolgd door een Spaanse televisieploeg. "Ik voel me net een profvoetballer", bekent de verbouwereerde speler Tommy Bekooij in alweer een interview. 

Twee dagen later, als FC Utrecht met 3-0 een einde aan het sprookje maakt, keert de rust weer terug. En kan Van der Weiden zich weer op zijn gewone werk storten.

Mediacircus bij VVSB: 'Voel mij net een prof'.

De huilende moeder van Hans Kraay jr. 

Soms krijgt de tijd geen vat op herinneringen. Gelukkig maar. Hans Kraay jr. – destijds en huidig trainer van FC Lienden – krijgt nog altijd kippenvel als hij terugdenkt aan 12 november 2008. De dag dat zijn huilende moeder hem voor het eerst zei dat ze trots op haar jongen was. 

Het zesduizend inwoners tellende plaatsje Lienden puilt uit als Vitesse op bezoek komt. Met spelers als Piet Velthuizen, Nicky Hofs en Paul Verhaegh in de gelederen. Maar Lienden heeft Erik de Kruijk. De invaller schiet tien minuten voor tijd een vrije trap achter een verbouwereerde Velthuizen. Piet verslagen, volwassen mannen in tranen. Net als moeder Kraay. 

Een dag later staan er cameraploegen op de stoep in de Betuwe. Of Van der Kruijk nog even zijn kunstje wil herhalen. Kraay kan er nog steeds om lachen. "In 120 pogingen kreeg hij hem niet één keer tussen de palen."

Hans Kraay jr. – destijds en huidig trainer van FC Lienden – krijgt nog altijd kippenvel als hij terugdenkt aan 12 november 2008.

Een standbeeld voor Rachid El Khalifi

lles kan. Juist dat onverwachte maakt het toernooi om de KNVB Beker zo aantrekkelijk. Neem Cambuur Leeuwarden-AZ, op 27 september 2007. De Friezen zijn in die dagen vooral bezig om als club een moeilijke periode te overleven, AZ beleeft gouden tijden onder Louis van Gaal. 

Maar het is niet de avond van AZ in Leeuwarden. Graziano Pellè valt snel uit. Pareltjes als Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens en Moussa Dembele schitteren niet in het koude Friesland. Martens mist een strafschop. Zelfs de materiaalman heeft een offday, waardoor de Alkmaarders sokken van Cambuur moeten lenen.   

Kameroener Mark Mboua is de absolute smaakmaker aan Friese zijde. Rachid El Khalifi maakt de winnende treffer en verdient eigenlijk een standbeeld. Hij is voor altijd verbonden aan de bekersensatie van 2007.

Op naar nieuwe verhalen

Dinsdag, woensdag en donderdag staan de 32 wedstrijden uit de 1e ronde van de strijd om de KNVB Beker seizoen 2017/'18 op het programma. Op naar nieuwe verhalen zoals die van VVSB, FC Lienden of Cambuur, op naar nieuwe bizarre filmscenario’s. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen