De Graafschap stunt in eerste ronde en schakelt FC Twente uit

28 oktober 2020, 9:00

Joey Konings en Mo Hamdaoui zorgden voor een 0-2 ruststand in Enschede. - Foto: Soccrates Images

De Graafschap heeft dinsdagavond voor een verrassing gezorgd in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Op bezoek bij Eredivisionist FC Twente won de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie met 1-3.

Het bekertoernooi zit er zodoende al na een ronde op voor FC Twente-trainer Ron Jans, die zich in het verleden als coach van PEC Zwolle nog als cupfighter presenteerde. Met de Zwollenaren veroverde Jans in 2014 de KNVB Beker ten koste van Ajax, terwijl PEC een jaar later de verliezend finalist was in de eindstrijd tegen FC Groningen.

Een nieuwe finale was dinsdagavond na 45 minuten echter al ver weg voor Jans. Zijn FC Twente speelde een teleurstellende eerste helft. Underdog De Graafschap verstopte zich niet in de Grolsch Veste, speelde met veel energie en toonde zijn aanvallende intenties. Het leidde halverwege tot een 0-2 voorsprong, dankzij doelpunten van Mohamed Hamdaoui en Joey Konings.

FC Twente probeerde na rust de schade te herstellen. Jans bracht Wout Brama, Vaclav Cerny en Halil Dervisoglu in de ploeg. De Tukkers voerden de druk op en speelden veelvuldig op de helft van De Graafschap, maar tot grote kansen leidde dit amper. De debuterende centrumverdediger Casper Staring bracht met de aansluitingstreffer de hoop op een goed resultaat nog wel terug bij de thuisploeg, maar in de blessuretijd velde Julian Lelieveld alsnog het vonnis over de Enschedeërs.

Geen verrassingen

De overige Eredivisionisten die dinsdagavond in actie kwamen, lieten zich niet verrassen. VVV-Venlo herstelde zich van de historische 13-0 nederlaag tegen Ajax en won, mede dankzij twee doelpunten van de Griekse spits Georgios Giakoumakis, met 4-2 van FC Den Bosch. SC Heerenveen was op eigen veld met 3-1 te sterk voor FC Oss, terwijl FC Utrecht zich op bezoek bij FC Dordrecht verzekerde van een plek in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker, 4-2.

Programma

Ook deze woensdag wordt er gebekerd. Er worden vijf wedstrijden gespeeld. ADO Den Haag en Sparta Rotterdam trappen de avond om 18.45 uur af, terwijl later op de avond de Zuid-Limburgse derby tussen Roda JC en Fortuna Sittard op het programma staat.

Programma eerste ronde TOTO KNVB Beker Programma eerste ronde TOTO KNVB Beker Klik hier.