Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De derde voor Willem II of de negentiende voor Ajax?

Ruud Scheper
KNVB Media
4 mei 2019, 15:30

Willem II strijdt voor de derde bekerwinst in de clubhistorie. - Foto: Soccrates Images

Wordt het de derde bekerwinst voor Willem II, of gaat Ajax voor de negentiende keer met de KNVB Beker aan de haal? Beide teams staan zondag tegenover elkaar in de finale in De Kuip in Rotterdam. Voor Willem II kan het de eerste bekerwinst sinds 1963 worden. Ajax pakte de prijs voor het laatst in 2010.

Het is juni 1944 wanneer Willem II voor het eerst in de finale staat van de NVB Beker. De NVB Beker ja, zonder K. Die moet op last van de Duitse bezetter achterwege gelaten worden. Tegenstander in de finale is Groene Ster, een tweedeklasser die met een uitgekiende tactiek menig team weet te verrassen en zich zo een weg baant tot in de finale. Ook nu houdt de underdog een helft lang stand (1-1), maar na de pauze is er geen houden aan. Willem II walst over de arme amateurs heen en wint met 9-2; tot op de dag van vandaag de grootste zege in een bekerfinale.

Tweeledig gevoel

Negentien jaar later staat Willem II opnieuw in de eindstrijd. Echt vrolijk is de stemming ondanks het bereiken van de bekerfinale overigens niet in Tilburg en omstreken. En dat is geen wonder. De Tricolores zijn namelijk net gedegradeerd uit de Eredivisie.

De spelers van Willem II gaan alsnog op de schouders na de bekerwinst in 1963.

Tegenstander ADO, dat als tiende is geëindigd, is dan ook favoriet. Dat verschil is voor de rust zeker zichtbaar, wanneer ADO - dat ook nog eens thuis speelt - kans op kans stapelt. Maar na de pauze zijn de rollen omgedraaid. Willem II heerst en doet wat ADO naliet; scoren. Via doelpunten van Frits Louer, Kees Aarts en Willy Senders wint het met 0-3. De spelers gaan alsnog op de schouders. Na een rampseizoen is er toch nog iets te vieren.

Maatje te groot

Lang, heel lang moet Willem II dan wachten tot het weer een keer in de finale van het bekertoernooi staat, maar in 2005 is het dan zo ver. Na een overwinning in de halve finale op Ajax staat het in de finale tegenover landskampioen PSV, dat - net als Ajax nu - in dat jaar is doorgedrongen tot de halve finale van de Champions League. De Eindhovenaren blijken een maatje te groot en winnen met 4-0. Na twee gewonnen finales staat Willem II voor het eerst aan de verkeerde kant van de score.

The road to the bekerfinale: Willem II.

Zondag krijgen de Tilburgers een nieuwe kans om voor de derde keer in de clubhistorie de KNVB Beker te winnen, maar dan moeten ze wel zien af te rekenen met het Ajax van coach Erik ten Hag, dat aan een geweldig seizoen bezig is. Met nog twee speelrondes te gaan hebben de Amsterdammers de beste papieren voor de landstitel en met een 0-1 overwinning op bezoek bij Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League, lijkt zelfs de finale van het miljoenenbal binnen handbereik.

25e bekerfinale

Hoewel die beide prijzen waarschijnlijk hoger op het verlanglijstje van de Amsterdammers staan, is de bekerfinale zeker geen tussendoortje voor Ten Hag en co. Het is eerder een mooie kans voor een eerste daadwerkelijke bekroning van het seizoen. Voor de recordhouder wordt het de 25e bekerfinale. Van de vorige 24 finales won het er achttien, slechts zes werden er verloren.

Ajax staat zondag voor de 25e keer in de finale van het KNVB Bekertoernooi.

Een van die zes nederlagen is direct ook de laatste keer dat Ajax in de bekerfinale stond. In 2014 lijken de Amsterdammers tegen PEC Zwolle na een wervelend begin met een even snelle als mooie goal van Ricardo van Rhijn op weg naar de negentiende bekerwinst, maar niets blijkt minder waar. Via doelpunten van Ryan Thomas (2x), Guyon Fernandez (2x) en Bram van Polen krijgt Ajax een pak op de broek van de Zwollenaren, die daarmee de eerste prijs in de clubhistorie pakken.

Hakken over de sloot

Vijf jaar na dato staat Ajax voor het eerst weer in de bekerfinale, dat na duidelijke zeges op de amateurs van Te Werve en Go Ahead Eagles voor het eerst echt getest wordt in de achtste finale van de KNVB Beker tegen Roda JC. Met de hakken over de sloot bereikt Ajax via een gewonnen penaltyserie de volgende ronde. In de kwart- en halve finale blijkt Ajax achtereenvolgens te sterk voor sc Heerenveen (3-1) en Feyenoord (0-3).

The road to the bekerfinale: Ajax.

Willem II bereikt de finale door in de halve eindstrijd AZ na strafschoppen te verslaan. De Tilburgers hebben in de rondes daarvoor afgerekend met achtereenvolgens FC Volendam, Spakenburg, AFC en FC Twente. Tegen AZ komt de ploeg van trainer Adrie Koster in de eerste helft op achterstand door een doelpunt van Calvin Stengs, maar Willem II-revelatie Alexander Isak brengt de Tilburgers na rust langszij. De absolute heldenrol is echter niet voor de Zweed, maar voor keeper Timon Wellenreuther, die drie strafschoppen van AZ keert. Het blijkt genoeg voor een plaats in de finale.

103 BEKERFINALES!

De meest opmerkelijke feiten en verhalen

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen