Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cambuur vol vertrouwen door zoete herinneringen

KNVB Media
KNVB Media
30 januari 2018, 10:00

Vorig jaar versloeg Cambuur in de Galgenwaard FC Utrecht na strafschoppen. - Foto: KNVB Media

Slechts één rake trap of een beslissende redding hield Jupiler League-club Cambuur Leeuwarden vorig seizoen uit de finale van de KNVB Beker. Een editie later behoren de Friezen alweer tot de laatste acht ploegen. En is er bij Robbert Schilder en Martijn Barto opnieuw honger naar succes. “We weten nu dat het kan.”

Schilder en Barto. Twee exponenten van het elftal dat vorig jaar zoveel opzien baarde. Het was een bijzondere zegetocht, waarbij de trouwe Cambuur-supporters van de ene in de andere verbazing vielen. Eerst was er de sensationele thuisoverwinning op Ajax, in december 2016. In de kwartfinale werd FC Utrecht na strafschoppen verslagen, in de Galgenwaard nog wel.

Eén horde verwijderd

Slechts één horde was Cambuur Leeuwarden verwijderd van de eindstrijd in De Kuip. Een mislukte strafschoppenserie tegen AZ maakte een einde aan een ultiem bekersprookje.

Met name spits Barto viel op met zijn twee doelpunten tegen Ajax en één tegen FC Utrecht. "Het waren stuk voor stuk historische avonden. Nog steeds word ik er vaak aan herinnerd, veel mensen beginnen erover. Tegen Ajax was het Cambuur dat in 1996 van Ajax had gewonnen, ook uitgenodigd. En nu haalden wij voor het eerst in het bestaan van de club de halve finale. Echt een hoogtepunt. Voor de club, maar zeker voor mij persoonlijk."

Onthaald

Ook Robbert Schilder kijkt nog altijd met veel genoegen terug op de bekersuccessen. "Nadat we van FC Utrecht hadden gewonnen, werden we door de supporters onthaald bij het stadion. Toen kwam bij ons echt het besef dat we met iets moois bezig waren. En dat nemen we mee naar de wedstrijd tegen FC Twente. We weten nu dat het kan."

Schilder en Barto. Toevallig ook twee van de drie spelers die liever niet terugdenken aan de strafschoppenserie tegen AZ. Schilder schoot hoog over, Barto zag de vijfde en laatste Cambuur-penalty gestopt worden door Tim Krul, die zodoende uitgroeide tot held aan Alkmaarse zijde.

Tim Krul juicht nadat hij de beslissende strafschop van Martijn Barto heeft gestopt.

Kater

"Daar heb ik een flinke kater aan overgehouden", zegt de aanvaller. "Het was een prachtige wedstrijd. Ik stond de laatste tien minuten nog laatste man, voelde kramp in allebei mijn kuiten. Die gemiste strafschop achtervolgt mij ook, maar dan in negatieve zin. Soms denk ik nog wel eens: ‘wat als hij wel gezeten had.'"

Via overwinningen op Helmond Sport (5-1), FC Den Bosch (2-0) en GVVV (3-0) is Cambuur opnieuw doorgedrongen tot de laatste acht ploegen van het nationale bekertoernooi. Om de prestatie van vorig jaar te evenaren, moet FC Twente dinsdagavond in Enschede worden bedwongen.

Geen onbekend terrein

Als je tegen amateurs speelt, wil je niet de verrassing zijn. Nu wel

De Grolsch Veste is geen onbekend terrein voor Robbert Schilder, die tussen 2012 en 2016 bijna 100 wedstrijden voor Twente speelde. "Een prachtige club, met een geweldig stadion. Twente is net als Cambuur een volksclub. Bij wedstrijden van FC Twente zitten bijna altijd 25 duizend mensen, ook op de moeilijke momenten. Dat vind ik mooi."

Nu speelt Schilder in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker tégen Twente. In wat opnieuw een historische bekeravond voor Cambuur kan worden. "Wij willen echt door naar de halve finale. We hebben vertrouwen na het succes van vorig jaar. In de KNVB Beker zijn altijd wel een paar verrassingen. Als je zelf tegen amateurs speelt, wil je dat zeker niet zijn. Nu wel."

Robbert Schilder probeert Fred Friday af te stoppen.

Slechte herinneringen

Dan nog één ding: de strafschoppen. Een onderdeel waar beide spelers slechte herinneringen aan bewaren. Stel dat het tegen FC Twente na de verlenging opnieuw uitdraait op een gelijkspel. Gaan ze dan opnieuw achter de bal staan? "Dat wordt op het moment zelf besloten. Wie is er nog redelijk fit, wie heeft last van kramp?", zegt Barto. "Maar ik heb er geen moeite mee om er één te nemen."

Schilder geeft weinig prijs. "Of ik er dan weer één ga nemen? Daar ga ik nog niets over zeggen. Spannend, hè?"

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen