Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bekerwinst in sfeervolle Kuip bevrijdt Ajax

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2019, 20:15
12:12

Ajax viert de winst van de TOTO KNVB Beker uitbundig. - Foto: Soccrates Images

Na vijf jaar droogte heeft Ajax weer een prijs gepakt. De ploeg van Erik ten Hag die dit seizoen nog op drie fronten actief is, versloeg in een sfeervolle Kuip Willem II met 4-0 in de 101ste TOTO KNVB Bekerfinale. Het is de negentiende keer dat Ajax de beker wint.

Bevrijdingsdag 2019 voelde dit keer voor Ajax ook echt als een bevrijding. Vijf jaar na de landstitel in 2014 konden de Amsterdammers eindelijk weer een prijs omhoog houden.  In de TOTO KNVB Bekerfinale was de ploeg van Erik ten Hag in de Kuip uiteindelijk veel te sterk voor Willem II: 4-0. Het is de eerste stap van een drietrapsraket, die via de landstitel naar de Champions League moet leiden.

Ajax  had in het begin moeite met het felle Willem II.— Foto: Soccrates Images

Willem II fel

Daar zag het in de eerste helft lang niet naar uit. Willem II had het goed voor elkaar. De tactische aanpassing van trainer Adrie Koster werkte. Na twee kansloze nederlagen in de competitie had hij zijn creatieve middenvelder Crowley geofferd en speelde Willem II in een 4-4-2-formatie. Ajax had het er lastig mee. Willem II was fel en de ploeg van Erik ten Hag, die Neres en Schöne op de bank had gehouden, was slordig met name bij omschakelmomenten. 

Toch was de eerste kans voor Ajax, omdat het met Frenkie de Jong een speler heeft die uit het niets iets kan creëeren door anderen tijd en ruimte te geven. Nu speelde hij met een subtiel balletje Donny van de Beek vrij, diens voorzet werd door Huntelaar net naast getikt. 

Pavlidis treurt om een gemiste kans. — Foto: Soccrates Images

Opgezweept

Willem II verschool zich niet, opgezweept door de 18.000 meegereisde fans uit Tilburg, die met een machtig spandoek de toon zette voor de finale. In de zestiende minuut lanceerde Dankerlui met een slimme pass Lewis, maar zijn harde voorzet werd door iedereen gemist. Een minuut later leek Isak los te komen, maar De Ligt kon zijn schot nog net blokken. Zo had Willem II zich in de wedstrijd geknokt en had Ajax met name in de kleine ruimte moeite om de bal in de ploeg te houden. Vooral Tapia zat er bovenop en gaf de Ajacieden geen kans het balletje rond te laten gaan. 

In de 34ste minuut klonk er applaus van de tribunes. De Ajax-supporters scandeerden de naam van Nouri die ooit in een bekerwedstrijd tegen Willem II zijn debuut maakte voor Ajax en scoorde. Isak kreeg vervolgens nog een kans, maar hij vegat Dankerlui aan te spelen. Zijn schot uit de draai smoorde tussen Ajax-benen.

Daley Blind brak de wedstrijd open voor Ajax met een bekeken kopbal. — Foto: Soccrates Images

Mokerslag

Een paar minuten later stond het ineens 2-0 voor Ajax. Eerste kopte Daley Blind op knappe wijze een ingestudeerde corner van Ajax in na een lepe voorzet van Tadic. Een minuut later ging de bal wel snel en kort van voet tot voet. Zo kon Ziyech uiteindelijk doorbreken aan de rechterkant. Hij speelde Huntelaar vrij die geen moment twijfelde en met links Wellenreuther laag in de lange hoek verraste. Na 2005 en 2006 scoorde de spits opnieuw in een bekerfinale voor Ajax.

Een mokerslag voor Willem II dat tot dan toe het gevoel moet hebben gehad goed mee te kunnen.  Adrie Koster zag daarom geen reden om te wisselen. De eerste dreiging na rust kwam ook van Willem II. Pavlidis kon over links ver doorkomen maar zijn schot werd nog net geblokt door Matthijs de Ligt. 

Kristensen luisterde zijn basisplaats op met een goal. — Foto: Soccrates Images

Heer en meester

Willem II gaf zich nog niet gewonnen, maar Ajax kreeg steeds meer ruimte, die ook steeds beter werd benut. Ziyech miste in de 53ste minuut nog nadat hij de ver uitgelopen Wellenreuther had omspeeld. Adrie Koster probeerde de wedstrijd te kantelen door alsnog Crowley en Vrousai in te brengen, maar dat speelde Ajax alleen maar verder in de kaart. 

De bal ging makkelijk van voet tot voet, op het ritme van de hagelstenen die de zilveren dennenappel langs de kant geselen. In de 67e minuut kwam Donny van de Beek voor de zoveelste keer vrij tussen de linies. De middenvelder gunde de goal uiteindelijk aan Huntelaar: 0-3. Hiermee was de finale beslist. Bij Ajax kon de voet van het gaspedaal met het oog op de return tegen Spurs in de halve finale van de Champions League. Kristensen mocht zijn basisplaats nog opluisteren met de 4-0 na opnieuw een haast achteloze combinatie waarin de Ajacieden elkaar blindelings vonden. 

Na vijf jaar weer een prijs. Dat vierden de Ajax-supporters uitbundig. — Foto: Soccrates Images

Bevrijding

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt had van te voren gezegd dat hij zenuwachtiger was voor de bekerfinale dan voor een wedstrijd in de Champions League. Het is een wedstrijd. Alles of niets. Dat geeft altijd druk. Ook voor Ajax, dat niet tot Champions League - niveau hoefde te reiken om Willem II te verslaan. Zo kon de pas 19-jarige verdediger de eerste prijs in zijn carrière in ontvangst nemen. Het is de negentiende keer dat Ajax de KNVB Beker in de prijzenkast mag bijzetten. Aan de reacties van de supporters en de spelers te zien voelde het dit keer echt als een bevrijding. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen